Vem ska stå för kommunens krav på ny VA-anslutning – den gamla fastighetsägaren eller de nya?
– Vi beslöt att vänta tills ägarförhållandena ändrades, skriver kommunen.
Det fick nya ägaren veta i brev – efter husköpet.
Något som nu kan kosta ägaren över en miljon kronor.
När en privatperson köpte en fastighet i Sunne kommun skedde köpet genom mäklare. Fastigheten tillhörde ett aktiebolag.
När fastighetsaffären väl var genomförd gick det en tid.
Då kom ett brev från VA-enheten i Sunne kommun.
I brevet förklarades för den nya ägaren att fastigheten ligger inom ett kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp och att det därför ska anslutas till det kommunala avloppsnätet.
VA-enheten upplyser också att det i fastighetens område finns fornlämningar och att det även behöver göras en ansökan till länsstyrelsen.
”Då den förra ägaren av fastigheten p g a hälsoproblem ej kunde underteckna några handlingar, beslöts att avvakta med anslutningen av fastigheten tills ägarförhållandena ändrades”, skriver VA-enheten i sitt brev till den nya fastighetsägaren (huvudmannen, reds anm).
Det motsätter sig huvudmannens jurist i brev till Sunne kommun.
”Sådant skäl existerar inte”
”Skälet till detta tycks vara något så unikt för ett aktiebolag som ’hälsoproblem’ för bolaget. Ett sådant skäl existerar inte för en juridisk person”, skriver juristen.
Juristen tillägger i brevet att huvudmannen inför köpet företagit undersökningar om avloppsförhållandena genom att kontakta kommunen, men att man i de kontakterna inte fått uppgifter om krav på VA-anslutning kommer att aktualiseras först efter fastighetsöverlåtelsen.
Juristen drar slutsatsen att huvudmannen står inför kostnader på cirka en miljon kronor avseende avloppet, vidare att priset på fastigheten har drivits upp.
Juristen beräknar att direkta merkostnader för huvudmannen uppgår till 1 030 292 kronor och då har inte rättsliga och administrativa kostnader räknats med.
Den nya fastighetsägaren har avböjt att medverka och hänvisar till sitt juridiska ombud.
Sunnes kommunchef Petra Svedberg avböjer att kommentera med hänvisning till tillförordnad samhällsbyggnadschef Per Branzèn.
– Vi har en jurist som företräder Sunne kommun. Vi har gjort en rättslig bedömning och det finns ingenting på någon punkt, säger Per Branzén.
Ingen anmälan
– Det här är ett klassiskt fastighetsärende som är mellan köpare och säljare. Kommunen har inte gjort några formella fel över huvud taget. Det är hur enkelt som helst egentligen, att det inte har kommit någon anmälan in i till VA-enheten. Steg ”två och tre” är inte fullgjorda i det här skeendet, säger Per Branzén.