Hoppa till huvudinnehållet

Komedi på jubilerande teckenspråk gästar Karlstad

Publicerad:
Föreställningen Rampfeber är på turné i Riksteaterns regi. Den handlar om ett teatersällskap i kaos. Carola Insolera, Casper Lund och Anne-Line L. Kirste är tre av skådespelarna i dramat, som spelas på svenska och svenskt teckenspråk.
Föreställningen Rampfeber är på turné i Riksteaterns regi. Den handlar om ett teatersällskap i kaos. Carola Insolera, Casper Lund och Anne-Line L. Kirste är tre av skådespelarna i dramat, som spelas på svenska och svenskt teckenspråk. Foto: DAG JENSSEN

Rampfeber är en 40 år gammal komedi som blivit klassisk med uppsättningar världen över. Nu hittar den en ny publik i Sverige; Riksteatern är på turné med en version på talad svenska och svenskt teckenspråk.

På fredag kommer den till Karlstad.

Föreställningen hade Sverigepremiär den 25 september och är nu inne på sluttampen: stoppet på Scalateatern i Karlstad den 29 oktober är det näst sista på turnén.

Michael Frayns komedi skildrar hur det kan se ut bakom scenen när en premiär närmar sig.

– Publiken kan vänta sig att få en inblick i alla möjliga galenskaper som kan hända båda bakom och framför scenen. Föreställningen bjuder på mycket humor, skratt och panik, berättar Mindy Drapsa, konstnärlig ledare på Riksteatern Crea.

Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och svenska och blir ett slags firande av ett jubileum: 2021 är det fyrtio år sedan svenskt teckenspråk erkändes som döva personers modersmål i Sverige.

Alexei Svetlov och Ipek Mehlum i komedin Rampfeber.
Alexei Svetlov och Ipek Mehlum i komedin Rampfeber. Foto: DAG JENSSEN

– Pjäsen har setts av många hörande personer genom åren, men jag tror definitivt att pjäsen också passar för döva skådespelare och en döv publik. Teckenspråket har ett rikt djup i uttrycket som passar föreställningen. Den döva publiken som förstår uttrycket kommer att njuta av hur vi leker med replikerna och rörelserna på scenen. Vi borde vara stolta över hur mycket nyanser vi har på vårt teckenspråk, säger regissören Mira Zuckermann.

Fakta

Rampfeber

Medverkande: Marita S. Barber, Kevin Eide Erlandsen, Carola Insolera, Ronny Patrick Jacobsen, Anne-Line L. Kirste, Casper Lund, Mette Marqvardsen, Ipek Mehlum, Alexei Svetlov samt Øyvin Berven och Kjersti Fjeldstad som röstskådespelare.

Manus: Michael Frayn

Regi: Mira Zuckermann

Scenografi: Gjermund Andresen

Språkkonsult: Sølvi Zuckermann

Spelas på Scalateatern i Karlstad den 29 oktober.

Artikeltaggar

FunktionshinderHörselskadorKarlstadRiksteaternRiksteatern VärmlandScalateaternStockholmTeaterTeckenspråkVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.