Hoppa till huvudinnehållet

Håll koll på digitala veckopengar

Publicerad:
Den tid då barn lärde sig värdet av att bygga upp en ekonomisk buffert via en spargris är sedan längesedan förbi. I Sverige lever vi i högsta grad i ett kontantfritt samhälle, skriver Anders Paulsson med flera.
Den tid då barn lärde sig värdet av att bygga upp en ekonomisk buffert via en spargris är sedan längesedan förbi. I Sverige lever vi i högsta grad i ett kontantfritt samhälle, skriver Anders Paulsson med flera. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Barn som får kontanter i present i ett kuvert ser frågande på lapparna med Astrid Lindgren och Greta Garbo och ber sina föräldrar om att få byta kontanter mot swish, skriver Anders Paulsson med flera.

I dag är det veckopengens dag. När vi var små var det en speciell dag när veckopengen delades ut. Egna pengar vi fick göra vad vi ville med. Den allra första insättningen på den allra första sparbanken i Sverige gjordes av treåriga Carolina Bernhardina Hammardahl för 201 år sedan. Den andra gjordes av hennes lillebror som var knappt ett år. Carolina Bernhardina gjorde med tiden många insättningar på sin sparbanksbok.

Det är länge sedan veckopengen var mynt eller sedlar som högtidligt delades ut av föräldrarna en dag i veckan. En del av pengarna kanske stoppades i en allt fullare spargris som sedan blev ett besök på banken och noteringar i en fysisk bankbok.

I dag finns pengarna i en telefon eller kanske i ett plastkort. Alla barn med eget mobilnummer kan ha swish med säkerhets-id. Det finns ingen nedre åldersgräns. Det är målsman som bestämmer när barnet kan få swish kopplat till ett bankkonto. Barn som får kontanter i present i ett kuvert ser frågande på lapparna med Astrid Lindgren och Greta Garbo och ber sina föräldrar om att få byta kontanter mot swish.

Så skriver du en debattartikel

Den tid då barn lärde sig värdet av att bygga upp en ekonomisk buffert via en spargris är sedan längesedan förbi. I Sverige lever vi i högsta grad i ett kontantfritt samhälle. Vi ligger i topp i världen. Hela 90 procent av alla konsumenter handlar digitalt och Riksbanken utreder sedan några år hur en eventuell e-krona skulle kunna fungera och bli en del av vårt betalningssystem.

Det är lättare än någonsin att få en överblick av sin ekonomi samtidigt har sedlar och mynt blivit ettor och nollor som digitalt byter plats från konto till konto. Bara för att det blivit enklare att öppna konto, hålla koll och ta ut och sätta in pengar har det inte blivit enklare att prata pengar med barn.

Vi vet att barn som lär sig om pengar har större chans att få en sund och hållbar ekonomi som vuxna. Veckopeng och månadspeng ger möjlighet att börja träna på att hushålla med begränsade resurser och lära sig förstå pengars värde. Det är lätt att bli en swishmaskin som förälder eller släkting och det är lätt att som ung vuxen hamna i oönskade skuldfällor.

Förra året undersökte Kantar Sifo hur mycket barn fick i veckopeng eller månadspeng. Sammanställningen visade att medianvärdet för en 7-åring var 20 kronor och för en 11-åring 40 kronor. När barnen blir äldre går veckopengen över till månadspeng. En 15-åring har 500 kronor i månaden. Ta chansen att prata pengar med ditt barn på veckopengens dag. Det är lika viktigt i dag som för 200 år sedan att ha kontroll över sin ekonomi. Och det börjar redan när vi är små.

Anders Paulsson

Swedbank

Sture Emanuelsson

Prepart

Martin Nilsson

Alfa Neon

Maria Stenberg

&Stenberg kommunikation

Advisory board, Swedbank Värmland

Artikeltaggar

Anders PaulssonAstrid LindgrenBank-IDBarnDebattFöräldraskapMaria StenbergPengarRiksbankenSifoSture EmanuelssonSwedbankSwishUngdomar