Hoppa till huvudinnehållet

Dålig grannsämja i Värmland

Publicerad:
Tredje sämsta grannsämjan i Sverige återfinns i Värmland, enligt en ny Sifoundersökning. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

18 procent av värmlänningarna ogillar sina grannar. Länet ligger därmed tredje högst i landet gällande negativ inställning till sina närboende, detta enligt en ny Sifoundersökning.

Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som gett Sifo uppdraget att undersöka grannsämjan i landet, detta med anledning av ”Grannens dag” den 31 oktober.

– Under pandemin har många i Värmland spenderat mer tid i hemmet och hjälpts åt för att klara vardagen. Förhoppningsvis kan det leda till att fler ser värdet av en god grannsämja – även nu när samhället återgår till ett mer normalt läge, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Minst nöjda med sina närboende är invånarna i Halland, Dalarna och alltså Värmland. Två av tio hallänningar, 20 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad. I Värmland är den andelen 18 procent.

Samtidigt visar undersökningen att en stor majoritet, 80 procent, av värmlänningarna trivs med sina grannar, vilket tangerar siffran för landet i stort – en siffra som ökat med tre procentenheter jämfört med innan pandemin.

Åldersfaktor

Känslorna för dem som bor i ens närhet verkar bli mer positiva med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till dem som bor bredvid – hela 88 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Bland svenskar i åldern 18–29 år svarar 69 procent samma sak.

Artikeltaggar

Länsförsäkringar FastighetsförmedlingMarcus SvanbergSamhälleSifoVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.