Dålig grannsämja i Värmland

Publicerad:
Tredje sämsta grannsämjan i Sverige återfinns i Värmland, enligt en ny Sifoundersökning. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

18 procent av värmlänningarna ogillar sina grannar. Länet ligger därmed tredje högst i landet gällande negativ inställning till sina närboende, detta enligt en ny Sifoundersökning.

Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som gett Sifo uppdraget att undersöka grannsämjan i landet, detta med anledning av ”Grannens dag” den 31 oktober.

– Under pandemin har många i Värmland spenderat mer tid i hemmet och hjälpts åt för att klara vardagen. Förhoppningsvis kan det leda till att fler ser värdet av en god grannsämja – även nu när samhället återgår till ett mer normalt läge, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Minst nöjda med sina närboende är invånarna i Halland, Dalarna och alltså Värmland. Två av tio hallänningar, 20 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad. I Värmland är den andelen 18 procent.

Samtidigt visar undersökningen att en stor majoritet, 80 procent, av värmlänningarna trivs med sina grannar, vilket tangerar siffran för landet i stort – en siffra som ökat med tre procentenheter jämfört med innan pandemin.

Åldersfaktor

Känslorna för dem som bor i ens närhet verkar bli mer positiva med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till dem som bor bredvid – hela 88 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Bland svenskar i åldern 18–29 år svarar 69 procent samma sak.

Artikeltaggar

Länsförsäkringar FastighetsförmedlingMarcus SvanbergSamhälleSifoVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare