Hoppa till huvudinnehållet

Zarahs plats invigd: ”Äntligen får hon bli en del av Karlstad igen”

Publicerad:
Zarah Leanders plats har fått en skylt med information om Zarah Leander och henns koppling till Karlstad. Jan Grönkvist, Erik Nilsson (KD) och Mattias Enn är nöjda med att primadonnan nu hedras i sin hemstad.
Zarah Leanders plats har fått en skylt med information om Zarah Leander och henns koppling till Karlstad. Jan Grönkvist, Erik Nilsson (KD) och Mattias Enn är nöjda med att primadonnan nu hedras i sin hemstad. Foto: Lena Richardson

Det tog 40 år efter stjärnans död – och nästan ett decennium efter det kommunala beslutet att hedra Zarah Leander, men nu har hennes egen plats invigts i födelsestaden Karlstad.

– Äntligen får hon bli en del av Karlstad igen, säger Jan Grönkvist, som väntat på den här stunden sedan 2012.

Beslutet att hedra den Karlstadsfödda primadonnan med en egen plats eller gata togs redan 2012. Sedan hände ingenting tills i våras, då stadsbyggnadsnämnden tog ett nytt beslut.

– Det är mer än önskvärt länge. Nu står vi äntligen här, sa Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, när han på onsdagen hälsade alla församlade välkomna till den stensatta planen utanför Wermland operas entré.

Enn sjöng och berättade

Detta är nu Zarah Leanders plats och den blev invigd med artisten Mattias Enn, som är vice ordförande i Zarah Leander-sällskapet.

Han bjöd på anekdoter och sånger och såg även till att Zarahs egen karaktäristiskt mörka röst fick klinga över platsen i en inspelning av Värmlandsvisan.

Zarah Leanders plats invigdes på onsdagen. Mattias Enn sjöng och berättade om stjärnan. Han har själv en röst som ligger nära Zarahs.
Zarah Leanders plats invigdes på onsdagen. Mattias Enn sjöng och berättade om stjärnan. Han har själv en röst som ligger nära Zarahs. Foto: Lena Richardson

Uppemot hundra personer var på plats vid invigningen och bland dem fanns Jan Grönkvist, som varit en av de drivande i projektet. Han har väntat i snart tio år på den här dagen.

Han tror att anledningen till dröjsmålet kan vara diskussionerna kring stjärnans konserter och filminspelningar i Tyskland under kriget. För många verkar det ha överskuggat hennes gärning som skådespelare och sångerska helt. Han berättar att han nästan fick en chock när han deltog i en stadsvandring i Karlstad för flera år sedan:

Jan Grönkvist förevigar invigningen. Han är en av initiativtagarna till att Zarah Leander får ge namn åt en plats i sin födelsestad.
Jan Grönkvist förevigar invigningen. Han är en av initiativtagarna till att Zarah Leander får ge namn åt en plats i sin födelsestad. Foto: Lena Richardson

– Den leddes av en historiker och när vi närmade oss stället där Zarah först bodde pekade den där experten och undrade om vi visste vem som bott där. Nej, sa vi och då sa han ”det är den där nazistkärringen Zarah Leander”. Jag är journalist och kände att det där måste jag kolla upp och så småningom kom jag fram till att det där är en vrångbild av sämsta sort. Vill man se allt i svartvitt är det lätt, men här fanns många nyanser.

Och hur känns det nu, när Zarah Leanders plats till sist är invigd?

– Det känns jätteroligt. Jag tycker Zarah är värd den här uppmärksamheten och att det här stigmat har försvunnit i princip och att hon äntligen får bli en del av Karlstad igen.

Sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander med blommor i famnen efter en konsert på konserthuset i Stockholm i augusti 1949. Hennes barndomsdröm från teatern i Karlstad om ett liv i rampljuset blev sann.
Sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander med blommor i famnen efter en konsert på konserthuset i Stockholm i augusti 1949. Hennes barndomsdröm från teatern i Karlstad om ett liv i rampljuset blev sann. Foto: TT /

Artikeltaggar

Erik NilssonHistoriaKändisarKarlstadKarlstads kommunMusikSamhälleTeaterVärmlands länWermlandsoperanZarah Leander

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.