Hoppa till huvudinnehållet

Torsby vill satsa på elflyg – förstudie avslutad

Publicerad:
Från vänster: Peter Jonsson (S), kommunalråd, Martin Berglund, flygplatschef, Thomas Stjerndorff, kommundirektör, Johan Erlandsson, konsult, Carola Ågren, konsult, Eva Larsson, näringslivschef och Ingela Bönström, näringslivsutvecklare. Foto: Morgan Bäckvall

Torsby flygplats vill vara i framkant inför satsningar på elflygplan.

Nu har en förstudie slutförts. 246 personer har besvarat en enkät.

Elflyg är en ny och fortfarande framtida möjlighet. Ännu finns inga elflyg i trafik i Sverige.

Torsby flygplats har genom en förstudie undersökt möjligheten till en miljösatsning och vill vara i framkant.

– Jag tror och hoppas att efter upphandling för åren 2027–2031 kommer vi att ha elflyg i Torsby, säger flygplatschefen Martin Berglund, vid en pressträff under onsdagen.

Martin Berglund, flygplatschef, Johan Erlandssson och Carola Ågren, konsulter.
Martin Berglund, flygplatschef, Johan Erlandssson och Carola Ågren, konsulter. Foto: Morgan Bäckvall

Konsulten Carola Ågren fick uppdraget att upprätta och sammanställa en enkät vars resultat presenterades.

– Vi har haft en öppen metod så alla har kunnat svara. Det kom 246 svar. Vi hade velat ha lite fler. Men vi fick mycket kommentarer, 501 stycken så det var bra, säger Carola Ågren.

Bland frågorna fanns: ”Använder du möjligheterna att flyga från Torsby i dagsläget?”, där 47 procent svarade ja.

Och: ”Skulle etablering av linjetrafik med elflyg på Torsby flygplats för övrigt kunna påverka dina livsvillkor”, där 37 procent kvinnor svarade ja, och drygt 41 procent män.

Ungdomar var svårare att nå.

– Vi gick ut och frågade en del ungdomar och de svarade ”men vi har aldrig flugit. Hur funkar det från Torsby flygplats?”, säger näringslivschefen Eva Larsson.

Konsulten Johan Erlandsson berättade om de tekniska och ekonomiska delarna i framtidens elflyg.

– Det finns flera parallellt pågående elflygprojekt i Sverige. Det finns därmed en hel del färska rapporter med trafikanalyser gjorda, säger Johan Erlandsson.

Utifrån enkätsvaren dras slutsatsen: ”etablering av elflyglinje på Torsby flygplats skulle kunna gynna kvinnors och mäns karriärer och skapa större möjligheter och förutsättningar till att bo, leva och verka i Norra Värmland”.

Torsby kommun vill ställa om till att flyga hållbart med el

Artikeltaggar

Eva LarssonIngela Bönström BrusgårdMartin BerglundNyheterPeter JonssonThomas StjerndorffTorsbyTorsby flygplatsTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.