Hoppa till huvudinnehållet

Polfjärd: Vi borde ha mer självförtroende i skogsfrågorna

Publicerad:
Om vi i Sverige i allmänhet och Värmland i synnerhet inte hade brukat vår skog hade såväl klimatet som vår ekonomi blivit lidande, skriver Jessica Polfjärd.
Om vi i Sverige i allmänhet och Värmland i synnerhet inte hade brukat vår skog hade såväl klimatet som vår ekonomi blivit lidande, skriver Jessica Polfjärd. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

På många sätt kan Värmland sägas symbolisera en svensk tradition, där innovation och företagsamhet kombineras med “klassiska” svenska produkter och råvaror såsom skog, skriver Jessica Polfjärd.

Sverige är ett land som i stor utsträckning är beroende av export, och vi är duktiga på det. Listan över produkter vi exporterar till andra länder är näst intill oändlig, men det finns någonting vi är sämre på att exportera: historien om varför vi är framgångsrika inom det vi gör. Det bästa exemplet är kanske skogsnäringen, där vi i Sverige behöver bli betydligt bättre på att förklara för andra att anledning till att vi har mer skog än många andra länder är för att vi hållbart brukar skogen.

Under de kommande åren kommer inte bara Europa, utan hela världen, ställa om sina ekonomier. Hur omställningen från fossilt till hållbart ska gå till finns det olika åsikter om, men oavsett var man står politiskt råder det ingen tvekan om att Sverige har kommit längre än många andra. Det finns många anledningar till detta – vår energi kommer framför allt från vattenkraft och kärnkraft, men vi har också industrier som är världsledande. En av de viktigaste näringarna vi har, såväl ekonomiskt som klimatmässigt, är skogsbruket.

Inte minst i Värmland finns det nästan ändlöst med framgångsrika exempel. Vissa företag kommer på produkter som kan ersätta stål i byggnader, med en bråkdel av utsläppen som stål ger upphov till. Andra forskar på hur stärkelse kan användas för att hantera oljespill. På många sätt kan Värmland sägas symbolisera en svensk tradition, där innovation och företagsamhet kombineras med “klassiska” svenska produkter och råvaror såsom skog. Det finns naturligtvis många framgångsrika exempel i andra delar av Sverige, men just i Värmland har man lyckats med bedriften att få till vad som bäst kan beskrivas som en “skogshub”.

Det är den här berättelsen om Sverige som jag försöker berätta i Europaparlamentet för mina kollegor från andra länder. Framför allt behöver vi visa för politiker som inte vill ställa om till mer hållbart att det går att kombinera mer hållbart med jobb, tillväxt och teknisk utveckling. Men det räcker inte då många av mina kollegor, särskilt de som säger sig kämpa för klimatet, tror att vägen framåt är att låta skogen bara fungera som en så kallad kolsänka. Om vi i Sverige i allmänhet och Värmland i synnerhet inte hade brukat vår skog hade såväl klimatet som vår ekonomi blivit lidande.

Vi i Sverige borde med rätta ha självförtroende i skogsfrågor. I över hundra år har generationer av skogsbrukare hållbart och framgångsrikt tagit hand om sin skog. Det är någonting att vara stolta över, och som ska värnas och utvecklas.

På gott och ont är Europas länder väldigt olika. Det gäller allt ifrån våra system för arbetsmarknader till hur ägandet av skog hanteras. I vissa länder är det traditionellt staten som äger skog, medan det privata ägandet lyser med sin frånvaro. Politiker från dessa länder har en lägre tilltro till privata skogsägares förmåga att sköta om sin skog, och det är kanske just dessa politiker jag har flest duster med i mitt uppdrag i Bryssel.

Jag kommer fortsatt att vid varje givet tillfälle berätta om det framgångsrika svenska exemplet. Det är en historia värd att föra vidare.

Jessica Polfjärd

Europaparlamentariker (M)

Artikeltaggar

ElEUEU-kommissionenEuropaparlamentetJessica PolfjärdKärnkraftKlimatModeraternaSigneratSkogSkogsbrukVärmlands länVattenkraft