Hoppa till huvudinnehållet

Ökande antal fall av covid-19 i Degerfors

Publicerad:
Antalet fall av covid-19 i Degerfors har ökat den senaste tiden.
Antalet fall av covid-19 i Degerfors har ökat den senaste tiden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste tiden har Degerfors haft en ökande trend av antalet nya fall av covid-19.

Smittspridningen av covid-19 i Örebro län är fortsatt på en stabil nivå. Under vecka 42 konstaterades ungefär 145 nya fall, jämfört med cirka 170 veckan innan. Men i Degerfors har man haft en stigande trend.

De senaste sju dagarna har man haft 2,29 fall per tusen invånare. Det innebär att man den senaste veckan har haft 22 fall. Det kan jämföras med den mångdubbelt större kommunen Örebro som har haft 32 fall, vilket motsvarar 0,21 fall per tusen invånare.

I länet är det just nu bara Hällefors som har en högre siffra än Degerfors, med 3,01 fall per tusen invånare.

Vad den ökande trenden i Degerfors beror på är oklart.

– Ofta beror det på ett enstaka utbrott, men jag vet inte om det är fallet i Degerfors. Tidigare under hösten har det i länet varit något enstaka utbrott som en vecka ger väldigt många fall och veckan efter har man fått bukt med utbrottet och då har det minskat, säger Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare i Örebro län.

Hon påpekar att när man är nere på en så låg nivå som vi är nu så avspeglas ett utbrott på tio, femton fall ganska mycket i statistiken, särskilt om det rör sig om en lite mindre kommun som Degerfors.

En riskfaktor som närmar sig är höstlovet. Då är det många länsbor som väljer att resa och därmed träffa personer utanför den vanliga hemmiljön och skolmiljön.

Region Örebro län uppmanar alla att vara observanta på symptom efter höstlovet och att man stannar hemma vid tecken på sjukdom.

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.