Hoppa till huvudinnehållet

Konstnär och skogskvinnor belönas av regionen

Publicerad:
Skogskvinnorna representerades av Birgitta Fredriksson och Aina Spets och både de och Frödingsstipendiaten Helena Bengtsson fick ta emot sina stipendier på onsdagen. Kultur- och bildningsnämndens vice ordförande Erik Olsson och ordförande Elisabeth Kihlström flankerar stipendiaterna.
Skogskvinnorna representerades av Birgitta Fredriksson och Aina Spets och både de och Frödingsstipendiaten Helena Bengtsson fick ta emot sina stipendier på onsdagen. Kultur- och bildningsnämndens vice ordförande Erik Olsson och ordförande Elisabeth Kihlström flankerar stipendiaterna. Foto: Lena Richardson

2021 års Frödingstipendium går till Karlstadskonstnären Helena Bengtsson.

– Det är en fantastisk boost! säger hon.

Folkrörelsestipendiet tilldelas den ideella föreningen Skogskvinnorna.

De båda stipendierna delades ut i samband med onsdagens möte med regionfullmäktige och det var stor glädje vid utdelningen. Helena Bengtsson var både glad och lite generad över uppmärksamheten och beskrev efteråt hur hon kände när hon fick beskedet om att just hon skulle prisas.

– Det var verkligen en överraskning, en mycket glad överraskning. Det trodde jag aldrig! säger hon.

Helena Bengtsson tog emot diplom, blommor och medalj med glädje.
Helena Bengtsson tog emot diplom, blommor och medalj med glädje. Foto: Lena Richardson

Textilt huvudfokus

Hon arbetar framför allt med textila uttryck, men också med formgivning och skapar även i papper. Så här beskrevs hon av Elisabeth Kihlström, ordförande i kultur- och bildningsnämnden:

– En väl etablerad designer, konsthantverkare och konstnär, som med stor kunskap och erfarenhet arbetar i olika material och tekniker. Hon undersöker nyfiket och varsamt vårt kulturarv och implementerar det på olika sätt i sitt arbete.

”Ett år med Fröding”

Hon har ett levande och mycket positivt förhållande till Gustaf Fröding:

– Det här blev verkligen ett år med Fröding. Jag har haft säsongsjobb som guide på Gustaf Frödings minnesgård så jag har ägnat hela sommaren åt Gustaf Fröding. Fröding har alltid funnits med i ord och ton, men nu har jag läst på mer och fått läsa hans dikter för andra. Det känns speciellt, säger hon.

Guld värd - Frödingstipendiet är numera på 100 000 kronor.
Guld värd - Frödingstipendiet är numera på 100 000 kronor. Foto: Lena Richardson

Helena Bengtsson bor i Snarstad utanför Karlstad.

– Du kanske till och med har skog i Snarstad? undrar Aina Spets från Skogskvinnorna, en ideell verksamhet som stöttar värmländska kvinnor som äger skog.

Skogskvinnorna är ett nätverk med runt hundra medlemmar. Syftet är att sprida information och inspiration till kvinnor med skog, i en manligt dominerad skogsbransch.

– Det här ger oss möjlighet att fortsätta arbeta och utveckla digitala plattformar för att kunna informera ännu mer.

Birgitta Fredriksson och Aina Spets tog emot Folkrörelsestipendiet för Skogskvinnornas räkning.
Birgitta Fredriksson och Aina Spets tog emot Folkrörelsestipendiet för Skogskvinnornas räkning. Foto: Lena Richardson

Höjt belopp

Regionens Frödingstipendium och Folkrörelsestipendium delas ut årligen och är från och med i år på 100 000 kronor vardera, mot tidigare 50 000.

– Det här är en av årets viktigaste stunder, sa Elisabeth Kihlström.

Bland tidigare Frödingsstipendiater finns såväl Nils Ferlin som Lars Lerin. Förra året delades priset av barnboksförfattarna och illustratörerna Per Gustavsson och Marcus-Gunnar Pettersson.

Utdelningen skedde ”live” i Regionens hus, men sågs digitalt av fullmäktiges ledamöter i samband med onsdagens sammanträde.
Utdelningen skedde ”live” i Regionens hus, men sågs digitalt av fullmäktiges ledamöter i samband med onsdagens sammanträde. Foto: Lena Richardson
Fakta

Stipendierna

1960 började tidigare Landstinget i Värmland att dela ut Frödingstipendiet till minne av Gustaf Frödings födelse 1860. Stipendiet delas ut till i Värmland födda, verksamma eller till provinsen på annat sätt knutna, väl kvalificerade utövare av konstnärlig verksamhet.

Folkrörelsestipendiet har sedan 1977 delats ut till enskilda eller grupper som inom en folkrörelse gjort betydande insatser inom Värmlands län.

Båda stipendierna instiftades av landstinget i Värmland och sedan bildandet av Region Värmland togs de över av den nya organisationen.

Artikeltaggar

Elisabeth KihlströmfolkrörelseFrödingstipendietGustaf FrödingKarlstadKonstNöje/KulturPolitikRegion VärmlandRegionfullmäktigeSamhälleSkogSkogsbrukSkogskvinnorna VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.