Hoppa till huvudinnehållet

Enorm advokatnota för Karlstad Airport – 3,4 miljoner mer än beräknat

Publicerad:
Karlstad flygplats har betalat mer än 3,6 miljoner i advokatkostnader för att få ett nytt miljötillstånd.
Karlstad flygplats har betalat mer än 3,6 miljoner i advokatkostnader för att få ett nytt miljötillstånd. Foto: Håkan Strandman

Karlstad Airport försöker få till ett nytt miljötillstånd för flygplatsen. I denna process har man köpt advokattjänster för mer 3,6 miljoner kronor – 3,4 miljoner mer än vad som först beräknades 2015. Detta rapporterar SVT.

Advokatbolaget och det kommunägda Karlstad Airport har inget avtal som reglerar priset. Istället faktureras det på löpande räkning. På fakturorna framgår inte timpris, och inte heller hur många timmars juridiskt arbete som lagts ner.

Dessutom vet varken flygplatsens vd eller styrelseordförande vad timpriset för advokaten är.

– För mig är det inte konstigt att det hanterats på det här viset. Men tycker jag att det är bra eller lämpligt om man ska ha full kontroll? Nej, då tycker jag att man ska ha ett avtal och man ska ha ett timpris, säger bolagets vd Camilla Sperling till SVT.

– Man måste ha miljöjurister med i en sådan här process, säger styrelseordförande Mikael Lundström.

Timpriset var 1 900 kronor timmen, enligt vad advokaten skrev i en uppdragsbeskrivning från 2015. Nu har det troligtvis höjts, men varken vd eller styrelseordförande vet alltså hur högt.

– Jag är van med ett timpris på tre och ett halvt, fyra tusen för en advokat, säger vd Camilla Sperling.

Göteborgs stad stoppade alla affärer med advokatfirman förra året. Enligt olika granskningar från Göteborgs-Posten har det framkommit att advokatbolaget överdebiterat och tagit betalt för mer än de tjänster man utfört.

Camilla Sperling, vd för Karlstad Airport.
Camilla Sperling, vd för Karlstad Airport. Foto: Lisa Olaison

Enorm kostnad

Processen med ett nytt miljötillstånd startade redan 2015. När konsultbolaget Sweco gjorde en förstudie rekommenderades Karlstad Airport att skaffa juridisk hjälp. Enligt Swecos uppskattning skulle priset för tjänsterna kosta 200 000 kronor. Notan är nu istället uppe i över 3,6 miljoner.

Flera konsultfirmor har också anlitats i arbetet med det nya tillståndet. Den totala kostnaden för flygplatsen i ärendet uppgår till drygt 5,8 miljoner kronor.

Och dyrare kommer det bli – en domstolsförhandling i mark- och miljööverdomstolen återstår. Karlstad Airport har överklagat ett tidigare beslut. Frågan ska avgöras redan på torsdag.

SVT skriver att flygplatsen nu beslutat sig för att ändra rutinerna i sista stund. Vd ska attestera fakturorna själv. Dessutom kommer man nu begära att timpris och timredovisning specificeras på fakturorna.

Artikeltaggar

Camilla SperlingKarlstadKarlstads flygplatsMikael LundströmSamhälleTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.