Hoppa till huvudinnehållet

Dödsfallen: Så spårades listeriasmittan till den värmländska gårdsbutiken

Publicerad:
Provrapporten från Livsmedelsverket avslöjade att listeria påvisades i en ostsort.
Provrapporten från Livsmedelsverket avslöjade att listeria påvisades i en ostsort. Foto: Kallestad

NWT kunde nyligen avslöja att två personer i Värmland avlidit i listeria och att ytterligare en smittats. Enligt Livsmedelsverket kan en gårdsbutik vara möjlig smittkälla.

Nu har NWT varit i kontakt med livsmedelsinspektören som hade hand om provtagningen, samt tagit del av provrapporten. Listeria påvisades i en ostsort.

Livsmedelsinspektören hade fått i uppdrag av Livsmedelsverket och Smittskydd Värmland att utföra provtagningen hemma hos en av de personer som drabbats av listeria.

– Jag var en mellanhand. De anhöriga hade varit i kontakt med Livsmedelsverket och berättat vad personen hade i kylskåpet. Sedan hade Livsmedelsverket valt ut vad som skulle provtas. Det var fyra livsmedel som hade valts ut, säger livsmedelsinspektören.

Därefter skickades livsmedelsproverna till ett företag som gör laboratorietester av livsmedel. I en av livsmedlen, en ostsort, påvisades listeria.

Provtagningen skedde den 14 oktober. Hur mycket listeria som fanns i osten framgår inte av provrapporten.

Livsmedelsverket kommer i slutet av denna vecka att få provsvar om den listeriestam påvisats i livsmedlet är samma som sjukvården påvisat hos de listeriadrabbade personerna.

Osten kommer från en värmländsk gårdsbutik.

Petter Jonsson som är enhetschef för kontroll av livsmedelsföretag på Livsmedelsverket berättade för NWT i måndags att listeria även hittats i en golvbrunn vid det aktuella företaget.

Förra veckan fattade Livsmedelsverket beslut om förbud om att föra ut livsmedel på marknaden från den anläggningen

Livsmedelsverket kan snart komma att fatta beslut om krav på att återkalla produkter från gårdsbutiken.

Två döda i listeria i Värmland – gårdsbutik möjlig smittkällaEfter listerialarmet – nu kan produkter återkallas

Artikeltaggar

LivsmedelsverketNyheterSmittskydd VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.