Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskorna om uttagningen: ”Verkligen jättekul”

Publicerad:
Brynäs värmländska Emma Murén är uttagen till Damkronornas OS-kval i november.
Brynäs värmländska Emma Murén är uttagen till Damkronornas OS-kval i november. Foto: ERIK MÅRTENSSON

Värmländskorna Emma Murén och Olivia Carlsson är uttagna i Damkronornas OS-kvaltrupp.

För Brynäsforwarden Murén blir OS-kvalet hennes första stora landslagsmatcher på seniornivå.

– Det har varit ett delmål för den här säsongen så det är jättekul, säger hon.

Den 11-14 november i Luleå är det dags. Det är OS-kval för Damkronorna. Ett landslag som efter degradering från A till B-divisionen i VM nu alltså behöver kvala för att ta en plats till de olympiska vinterspelen i Peking 2022. Det är ett OS-kval som avgörs på svensk mark där Sverige, Slovakien, Sydkorea och Frankrike gör upp om en enda OS-biljett. Och på tisdagen presenterade Damkronornas värmländske förbundskapten Ulf Lundberg den svenska truppen till de tre så viktiga OS-kvalmatcherna.

I truppen finns två värmländskor i form av Modoforwarden Olivia Carlsson, 26, och Brynäsforwarden Emma Murén, 23. Två SDHL-spelare som givetvis är väldigt glada över beskedet.

– Det har varit ett delmål för den här säsongen så det är jättekul. Verkligen jättekul. Det är också en liten lättnad nu, säger Emma Murén med Hammarö HC som moderklubb.

– Det känns såklart jätteroligt att vara med och jag ser fram emot att spela de här OS-kvalmatcherna, konstaterar Forshaga IF-fostrade Olivia Carlsson.

”Är något stort”

Carlsson har tidigare spelat flera VM och även ett OS med Damkronorna. Murén har visserligen landskamper på meritlistan, men OS-kvalet blir hennes första riktigt stora matcher i landslagsdressen.

– Det här är något stort och jag har inte varit med på något VM eller liknande tidigare, säger Emma Murén.

Vad känner du kring era chanser att ta OS-platsen?

– Vi är favorittippade. Vi har ett väldigt skickligt och bra lag och jag tror att vi har jättestora chanser faktiskt.

Modos värmländska lagkapten Olivia Carlsson finns med i Damkronornas trupp till OS-kvalet 11-14 november.
Modos värmländska lagkapten Olivia Carlsson finns med i Damkronornas trupp till OS-kvalet 11-14 november. Foto: ERIK MÅRTENSSON

”En härlig grupp”

Olivia Carlsson, till vardags meriterad lagkapten i Modo, har en skön känsla kring formen på Damkronorna inför vad som komma skall.

– Det känns bra. Vi hade en bra camp i Frankrike i augusti och det känns som att vi är en härlig grupp. Det känns som att vi har tagit steg under de senaste säsongerna. Det ska bli jätteroligt att få spela ihop med det här gänget, säger Carlsson och ger sin syn på Damkronornas möjligheter att knipa en plats på OS i Peking:

– Jag tycker att vi har bra chanser att lyckas. Men det är en kort turnering med få matcher. Jag tänker att det är viktigt att inte tänka för långt fram utan att ta det match för match. Vi har goda chanser som sagt, men vi måste tänka en match i taget.

”Vi ska njuta”

Första OS-kvalmatchen spelas mot Slovakien den 11 november och i ett pressmeddelande berättar förbundskapten Ulf Lundberg om den trupp han har plockat ut.

– Det här laget har en mix av erfarenhet, hunger, kyla och hetta. Det viktiga för oss är att jobba vidare med de goda beteendena som vi jobbat med i drygt ett års tid, gärna ännu spetsigare. Vi ska se favoritskapet och hemmaplansfördelen som just fördelar. Vi ska njuta av tillfället, säger den 42-årige värmlänningen Lundberg.

Den här säsongen i SDHL har Modos Olivia Carlsson producerat 11 poäng (3 mål och 8 assist) på 14 matcher och Brynäs Emma Murén är noterad för 14 pinnar (5+9) på 15 matcher.

Truppen till OS-kvalet

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Emma Söderberg, University of Minnesota-Duluth, Ida Boman, Djurgården.

Backar: Anna Kjellbin, Luleå, Johanna Fällman, Luleå, Linnea Hedin, AIK, Linnea Andersson, HV71, Ebba Berglund, HV71, Jessica Adolfsson, Linköping, Mina Waxin, Brynäs, Maja Nylén-Persson, Brynäs.

Forwards: Josefin Bouveng, Brynäs, Emma Murén, Brynäs, Lisa Johansson, AIK, Linnea Johansson, Linköping, Sofie Lundin, Djurgården, Sara Hjalmarsson, Providence College, Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71, Lina Ljungblom, Modo, Hanna Olsson, HV71, Emma Nordin, KRS Vanke Rays, Michelle Löwenhielm, SDE, Olivia Carlsson, Modo.

Reserver: Jenny Antonsson, Brynäs, Thea Johansson, HV71.

23-åriga forwarden Emma Murén.
23-åriga forwarden Emma Murén. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg.
Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Artikeltaggar

DamkronornaEmma MurénIshockeyOlivia CarlssonOSUlf Lundberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.