Hoppa till huvudinnehållet

Skadegörelse och stök på Ica när elever har rast

Publicerad:
Icahandlaren Johanna Sjöholm och hennes personal upplever att situationen har blivit värre sedan restriktionerna lyftes.
Icahandlaren Johanna Sjöholm och hennes personal upplever att situationen har blivit värre sedan restriktionerna lyftes. Foto: Maiken Kettil Schough

I flera år har Ica Nära på Djurgårdsvägen haft problem med skadegörelse och snatteri när högstadieeleverna på Djurgårdsskolan har rast. Det är ett problem som nu eskalerat och incidenterna har blivit grövre. Vissa kunder väljer att inte handla under dagtid, enligt butikspersonalen.

– Bara idag har jag träffat två olika kunder som sagt att de undviker att komma hit under skoltid. De äldre tycker att det blir för stökigt och att ljudnivån blir för hög när eleverna kommer, säger kassabiträdet Madeleine Borg.

Ungdomarna kommer ofta i stora grupper och personalen försöker hålla dem under uppsikt under tiden de befinner sig i butiken. Men ofta jobbar bara två till tre under ett arbetspass.

– Några av eleverna uppehåller ibland personalen och då går andra i väg och hittar på något i en annan del av affären, säger Johanna Sjöholm, Icahandlare.

Personalen är rädd

Det kan handla om att fylla en kundkorg med varor som bara lämnas som personalen måste plocka upp men också snatteri eller skadegörelse. När personalen säger ifrån möts de av en otrevlig attityd.

– Personalen är rädd och när vi säger till upplever vi att de hittar på något ännu värre nästa gång, berättar Johanna och fortsätter:

– Om jag säger till går de oftast därifrån men när övrig personal säger till blir det ofta konfrontation.

I måndags lade Johanna Sjöholm ut ett facebook-inlägg där hon beskriver några av dem senaste händelserna.

– Någon hade hällt ut en energidryck över en korg med varor. Allt blev kladdigt och personalen fick stå och torka av allt. Det stals och en kundvagn kördes i väggen på utsidan av butiken så hårt att upphängda godispåsar i butiken ramlade ned.

Fotar personalen

Personal har också blivit fotade av några eleverna vilket har varit jobbigt för vissa har tagit illa vid sig.

Vad skadegörelsen, snatteriet eller tiden det tar för personalen att plocka tillbaka varor kostat vet Johanna inte.

– Jag har inte räknat. Det kostar mest i personalkostnad. När vi bara fick släppa in ett visst antal personer i butiken när restriktionerna gällde, var någon tvungen att stå och hålla koll vid dörren, säger Johanna.

– Folk har föreslagit vaktbolag och fler säkerhetskameror men vi är ett litet företag med små marginaler så vi har inte råd.

Kontakt med skolan

Butiken har varit i kontakt med skolan för att försöka hitta en lösning.

– Jag har föreslagit att vi kan komma och prata med eleverna och kanske ha med en polis. Men så kom corona och då kunde vi inte komma till skolan, säger Johanna Sjöholm.

NKP har sökt rektorn på Djurgårdsskolan som kommer att få uttala sig i en uppföljande artikel.

Johanna, 32, får varor stulna i sin butik

Artikeltaggar

ButikerdjurgårdsvägenJohanna SjöholmNäringslivSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.