Hoppa till huvudinnehållet

Så många nyanlända kommer till länets kommuner 2022

Publicerad:
Reporter Jonas Solberger
Jonas Solberger
jonas.solberger@nwtmedia.se
246 nyanlända kommer tas emot av länets kommuner under 2022.
246 nyanlända kommer tas emot av länets kommuner under 2022. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

2022 kommer 246 nyanlända människor tas emot i Värmlands kommuner. Nu har länsstyrelsen beslutat hur de ska fördelas mellan kommunerna.

Regeringen beslutade i slutet av september hur många nyanlända som ska tas emot i varje län. Hur dessa fördelas görs med stöd av bosättningslagen, som syftar till en jämnare fördelning av mottagande mellan kommuner, samt att nyanlända snabbare ska kunna integreras snabbare i samhället.

- Mottagandet i Värmland har under senare år till stor del bestått av kvotflyktingar, något som förstärkts under pandemin. I jämförelse med tidigare år så har antalet kvinnor och barn som bosätts i länet ökat. Idag är närmare hälften av de som tas emot barn och unga, säger integrationsutvecklare Sofia Olsson, Länsstyrelsen Värmland., i ett pressmeddelande.

Utöver dessa 246 personer som tas emot av kommunerna kommer ytterligare 133 personer till Värmland. Dessa bedöms lösa sitt boende själva.

Flest personer tas emot av Karlstads kommun, 80 personer.

Så här ser fördelningen ut i samtliga kommuner:

Fördelning nyanlända
Arvika26
Eda9
Filipstad0
Forshaga14
Grums10
Hagfors14
Hammarö24
Karlstad80
Kil14
Kristinehamn14
Munkfors4
Storfors2
Sunne10
Säffle3
Torsby14
Årjäng10

Artikeltaggar

IntegrationLänsstyrelsenSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.