En smäll blev byggstarten för Stockfallets nya skola

Publicerad:
Niklas Wikström (L) och Henrik Lander (C) var med när första sprängningen för nya skolan på Stockfallet gjordes. De fick hjälp av elever på skolan att flagga för att få till sprängningen. Längst fram Alvar Tjäder och Vera Silverin. Foto: Lisa Olaison

Under tisdagen gjordes en kontrollerad sprängning på Stockfallet – den markerade byggstarten för den nya skolan som ska kosta 232 miljoner kronor.

– Det är ett större byggprojekt än Tingvalla is som vi invigde igår, säger Niklas Wikström (L), ordförande barn- och ungdomsnämnden.

Skolan som ska rymma 350 elever, 6-12 år, kommer att bestå av tre tvåvåningshus som tillsammans bildar ett U. I mitten ska matsalen ligga och på sidorna byggnader med klassrum. Husen kommer att sitta ihop, så att man kan gå emellan dem utan att gå ut.

Söder ut byggs även en fullskalig idrottshall som ska fungera som tränings- och matchlokal även utanför skoltid. Här kommer man att höja taket lite extra för att fungera för cheerleading och truppgymnastik. Det kommer även byggas läktare med plats för 150 personer, med förvaring för föreningar under.

– På skoltid är det ju skolan som använder den, men på kvällar och helger är det främst cheerleading och truppgymnastik. Det kan ju bli andra också såklart, säger Niklas Wikström (L), ordförande barn- och ungdomsnämnden.

Tre byggnader som sitter ihop som ett u kommer att byggas, med en idrottshall bredvid.
Tre byggnader som sitter ihop som ett u kommer att byggas, med en idrottshall bredvid. Foto: Lisa Olaison

Ingång på baksidan

Ingången till skolan kommer att ligga på baksidan av huset och där kommer även skolgården att ligga. Detta kommer göra att ljudnivån från vägen dämpas.

– Då bildar det ett skydd så det blir en väldigt mysig innergård, där vi har massa aktiviteter, rörelse och lek, säger Niklas Wikström.

Mycket av den naturliga miljön kommer att behållas på skolgården och så kommer man istället skapa en terrassering där lekutrustning kommer stå. Norr ut kommer det finnas en gräsplan.

Grön betong och återbrukat tegel

Precis som för många andra byggen i Karlstad är det fokus på miljön även här. Byggnaderna kommer bestå av grön betong, trästomme och återbrukat tegel.

Grön betong innebär att man ändrat beståndsdelarna när man har blandat betongen så att det får en lägre klimatpåverkan.

– Betongbjälklagen är håldäcks-bjälklag så det är mycket luft i dem, säger Magnus Grude, arbetschef på byggföretaget Serneke som bygger skolan.

– För att få ner ljudnivån bland annat, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Att använda sig av håldäcks-bjälklag gör att man kan använda sig av mindre material vilket kan vara både mer kostnadseffektivt och bättre för miljön.

Det är även första gången som Karlstads kommun satsar på återbrukat material i själva byggnaden. Tidigare har kommunen använt det i inredningen, som till exempel återbrukade skolbänkar.

Niklas Wikström (L) och Henrik Lander (C) var med när första sprängningen för nya skolan på Stockfallet gjordes.
Niklas Wikström (L) och Henrik Lander (C) var med när första sprängningen för nya skolan på Stockfallet gjordes. Foto: Lisa Olaison

Parkering och säkerhet

Många av de boende i området har uttryckt en oro för att vägen ligger så när skolan. Men detta hoppas man lösa genom att göra avsmalningar vid övergångsställen så att trafiken måste sakta in, sedan finns det redan en gångtunnel så att man kan välja att gå under vägen berättar Niklas Wikström.

En parkeringsplats kommer byggas vid idrottshallen och det kommer finnas parkeringsfickor för avsläpp nära skolan.

Skolstart

2023 ska skolan stå klar och elever ska då få flytta från de temporära paviljonger som används just nu.

Artikeltaggar

Barn- och ungdomsnämndenBarn- och utbildningsnämndenSernekeSkola och utbildningStockfalletTeknik- och fastighetsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare