Mögel upptäckt i Kupolens lokaler: ”Vi visste att vi köpte lite grisen i säcken”

Publicerad:
Malin Berglind, projektledare för Mötesplats Kupolen, visar upp de ytor där mögel hittades. Foto: Kajsa Juslin

Kupolens lokaler har visat sig drabbats av mögel. Enligt kommunen skall det dock inte vara någon fara ur ett rent hälsoperspektiv.

– Vi har gjort noggranna mätningar och fått förklarat för oss att det inte är någon fara.

Ronnie Erhard (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, förklarar att upptäckten av mögel har sinkat processen med att kunna öppna, men ändå inte innebar någon fara för de som vistas i lokalerna.

– Man hade gjort två värderingar innan vi köpte fastigheten och vi fick sedan köpa den under marknadsvärde, men då i ”befintligt skick”. Vi fick höra att det fanns ett renoveringsbehov, men inte att det var så illa att det fanns mögel.

– Vi har alternativ med andra lokaler om det skulle visat sig vara så illa att det inte gick att vistas i Kupolen, men vi har fått förklarat för oss att det inte är någon fara, säger Erhard.

Hur påverkar detta processen mer specifikt?

– Ekonomiskt sett så ska det ändå vara en bra affär i slutänden men det tråkiga är att det fördröjer processen innan vi kan starta igång verksamheten. Trainstation har vi ju redan startat upp, efter att den delen av lokalerna renoverats, så den delen är vi glada över att ha kunnat starta i gång. Ungdomens hus däremot står nu och stampar.

I ett förråd har det läckt in vatten.
I ett förråd har det läckt in vatten. Foto: Kajsa Juslin

En av de mer drivande i frågan om Ungdomens hus är, och har sedan starten varit, folkhälsonämndens ordförande Martin Hårsmar (M).

– Man borde ha hittat det här och jag vet inte varför det inte gjordes. Jag är fortfarande väldigt positiv men jag vet inte hur mycket längre tid vi måste vänta rent tidsmässigt. Vi håller på att titta på hur man skall göra det här så just nu gör man en plan och den skall innefatta hela Kupolen, säger Hårsmar.

Hur tidigt efter att ni tog över lokalen upptäcktes mögelskadan?

– Det upptäcktes ganska direkt efter att vi flyttade in och därefter påbörjades en process med att sanera och renovera, fortsätter Hårsmar.

"Grisen i säcken"

Förvaltningschef Ulrika Lundgren tycker även hon att det är tråkigt att processen nu står på halt.

– Det finns naturligtvis en oro sett till tidsaspekten och vi visste att vi köpte lite ”grisen i säcken” då vi fick köpa fastigheten långt under marknadsvärdet. Det vi gjort sedan vi köpte den är att försöka få tag på entreprenörer som kan göra statusbesiktningar, men även konsulter. Det har visat sig vara betydligt svårare än väntat sett till situationen i byggbranschen.

Problematiken utgörs dock inte enbart av mögel.

– Taket läcker så det behöver lagas. Fuktskadorna kommer huvudsakligen från att vatten har läckt in så där gör vi en insats nu.

Under kommande Halloween-helg har kommunen bjudit in till en filmkväll för ungdomar, och eventet kommer att genomföras trots status på tak och väggar.

– Vi har fått 70 anmälningar och det är givetvis jätteroligt med ett sådant stort intresse. Ungdomarna behöver en plats att få samlas på.

Känner ni någon oro inför helgens arrangemang?

– Vi har satt in åtgärder mot det läckande taket och vi har sett till att det inte finns några hälsorisker i samband med det mögel som finns. Jag känner mig trygg med att professionen vi har tillgång till har säkerställt att allt är under kontroll, avslutar Lundgren.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)KupolenMartin HårsmarMötesplats KupolenRonnie ErhardSamhälleUlrika LundgrenUngdomens hus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare