Moderaterna tillbaka till grunderna

Publicerad:
Partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) vill locka socialdemokrater. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det handlar inte bara om att få ordning på Sverige, utan också om vilka grundläggande idéer man har om hur ett samhälle ska fungera och se ut. Moderaternas nya idéprogram tjänar som en kompass för partiet själv men också som en innehållsdeklaration för väljarna.

Nu får vi ordning på Sverige, Moderaternas nya slagord, präglade partiets arbetsstämma i Helsingborg i helgen. Jobb, tillväxt, kriminalitet, invandring och integration och klimat och miljö var tunga punkter på dagordningen. Under helgen deklarerade partisekreteraren Gunnar Strömmer att tanken är att få missnöjda socialdemokratiska sympatisörer att lägga sin röst på Moderaterna 2022. Moderaterna vill dra nytta av regeringens misslyckanden de senaste sju åren.

Men utöver sakpolitiken antog Moderaterna också ett nytt idéprogram, vilket kan beskrivas som partiets politiska kompass och syftar till att vara grunden för dagspolitiken. Om sakpolitiken är de små penseldragen, är idéprogrammet de stora penseldragen.

Till stor del har man valt att anta ett idéprogram som går tillbaka till partiets grunder. De idéer som under lång tid har präglat partiets politik. Det handlar om värnandet om människors frihet och ansvar; att samhället är större än staten; att politikens förmåga är begränsad; den realistiska optimismen; och kampen mot kollektivismen.

Det är moderata grundvärden som kanske inte alltid har varit särskilt framträdande, när dagspolitiken och politisk triangulering prioriterats framför idéutveckling. När samhällsproblemen hopar sig är det lätt att gå vilse om man inte har en vision, idé eller bild av hur ett samhälle ska fungera eller se ut.

I idéprogrammet erkänner Moderaterna att partiets tradition är den västerländska traditionen, med förankring i de judisk-kristna och humanistiska värdena. Att människan har en rätt att söka sin egen lycka, men också har ett ansvar för sig själv, sina medmänniskor och samhället. Staten och samhället inte är samma sak, och bör inte heller vara det.

För ett pragmatiskt parti som vill få ordning på Sverige, kan det vara allt för lätt att ta ett litet steg ut i det principiella ingenmanslandet. Ett tydligt exempel är när Moderaterna öppet säger att de vill se ett skifte i avvägningen mellan effektiv brottsbekämpning och den personliga integriteten – och vill till exempel införa hemlig avlyssning utan brottsmisstanke.

I idéprogrammet skriver partiet att makt inte ska utövas godtyckligt, och det förpliktigar att presentera politiska förslag som inte riskerar detta. Personlig integritet är inte allt, men det är inte heller betydelselöst. Vilka krav ska staten uppfylla för att få avlyssna en medborgares telefon?

Det Moderaterna har valt att kalla realistisk optimism i idéprogrammet karaktäriserar partiets konservativa ådra. Partiet beskriver detta som en optimism förankrad i tron på människan, människans förmågor och mänskligt framåtskridande – men inte heller blind för hennes tillkortakommanden, och till och med onda sidor.

Och visst ligger det en hel del i detta – det har inte minst 1900-talets Europa visat. Här har Moderaterna valt att förvalta sitt ideologiska arv och konstaterar att kampen för det fria samhället också är en kamp mot fascism, kommunismen men även den politisk-religiösa extremismen.

Moderaterna har med sitt idéprogram valt att gå tillbaka till grunderna. Förhoppningsvis kan det tjäna som en god kompass i den dagspolitiska skogen.

Artikeltaggar

AvlyssningBrottFri- och rättigheterGunnar StrömmerHelsingborgKonservatismLedareLiberalismModeraternaRättssäkerhetTraditioner

Läs vidare