Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkta klottrarens anteckningar: ”Jag är fan kriminell”

Publicerad:
Så här såg det ut på Löfbergs arenas fasad en morgon i slutet av september.
Så här såg det ut på Löfbergs arenas fasad en morgon i slutet av september. Foto: HP Skoglund

"Asså det är väl inte så jävla illa, liksom" och "asså igårkväll klottrade ju jag på entrédörren till Tingvallahallarna".

Det är kommentarer som den misstänkta klottraren sparat i sin mobil.

Nu är hon släppt ur häktet i väntan på åtal.

Det var den 19 september som det började dyka upp hotfullt klotter på fasader i Karlstad. Under de efterföljande dagarna blev flera sporthallar och skolor utsatta för skadegörelse.

I slutet av samma vecka häktades en kvinna i 20-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för olaga hot och skadegörelse. Hon satt fram till i torsdags häktad, då tingsrätten valde att försätta henne på fri fot.

Beslutet överklagades till hovrätten av åklagaren Ninni Ingfeldt. Som grund för detta anser hon att det finns risk för att kvinnan fortsätter på den brottsliga banan och att det nu finns tillräckliga skäl för åtal.

”Lite jävla klotter”

Förundersökningen är i det närmaste klar och i kvinnans mobiltelefon har man hittat bilder, filmer samt GPS-positioneringar från flera av platserna där det klottrats. I konversationer har man också sett hur kvinnan bland annat skrivit ”planerar next target efter FBK, Sundsta och Kronoparksskolan” och ”jag är fan kriminell”.

I en film ska hon uttala ”asså ofta man kan få fucking fängelse i 6 månader för fucking klotter, WTF, lite jävla klotter”. Detta efter att ha googlat ”va händer om man klottrar på en…”

I sin överklagan skriver åklagaren att det föreligger en "beaktansvärd risk för att XX på fri fot fortsätter att begå brott”.

Men hovrätten gick på tingsrättens linje och har avslagit åklagarens önskan.

"Mycket allvarliga hot"

Kvinnan misstänks för fem fall av skadegörelse samt tre fall av olaga hot, där hoten anses vara de allvarligaste. Detta då kvinnan skrivit ut klockslag för när personer ska dö.

”Det är mycket allvarliga hot och riktar sig dessutom mot barn och ungdomar”, skriver åklagaren och menar att det handlar om fängelse vid en eventuellt fällande dom.

Hon ska inledningsvis ha erkänt brotten, men förnekar nu samtliga misstankar.

Kvinnan ska också ha delgivits misstanke om ytterligare brott, men dessa begärs hon inte häktad för.

Då kan åtal väckas mot misstänkta klottrarenKvinna häktad efter klotterräd: ”Hittat bilder tagna från brottsplatserna”Ny klottringsräd i Karlstad – två skolor och Löfbergs Arena utsatta

Artikeltaggar

Brott & blåljusHäktningarKlotterLöfbergs ArenaOlaga hotSkadegörelseTingvallahallarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.