Mingelexperten Jacob Lund i Karlstad är laddad. Efter ett långt coronauppehåll där två salonger ställdes in är det återigen dags för Värmlands största mingelevent: Företagssalongen.
Att det finns ett uppdämt behov i näringslivet av att träffa andra företagare märktes på intresset inför den kommande Företagssalongen som äger rum nu på torsdag den 28 oktober.
– Det är fullt både när det gäller utställare och föreläsare, säger arrangören Jacob Lund som har fått säga nej till företag som ville få plats.
90 utställare
Fullt betyder i sammanhanget 90 utställare och cirka 25 föreläsningar under fem späckade timmar.
– Vi kommer att fylla alla fyra våningarna på Stadshotellet.
Utställarna representerar olika branscher och typer av verksamheter.
– Det är en häftig mix. Det är allt från enmansbolag till de allra största som Ikea. Det enda kravet för att få besöka eventet är att man ska vara yrkesverksam. Det här är ett tillfälle där yrkesverksamma får träffa andra yrkesverksamma.
Träffa politiker
– I kommunrummet kan man träffa några av Karlstads politiker, säger han för att ge exempel på utställare som inte kommer från det privata näringslivet.
När han på tisdagen presenterade torsdagens salong hade han sällskap av tre deltagare som visade på eventets bredd: Ulrika Rönström, regionsamordnare på organisationen Företagarna, Anna Forsberg, affärsinnovatör på den digitala innovationsbyrån Sticky Beat i Karlstad, och Pernilla Bergland Eduard, marknadschef på Wermlandsoperan.
Prisvinnare
Alla tre intygade att eventet ger möjlighet till nya affärer och affärsrelationer. Sticky beat, till exempel, träffade entreprenören Marie Niljung på en Företagssalong. Det mötet resulterade i ett samarbete som i förra veckan kröntes med ett hedrande guld i Svenska designpriset. Sticky beat tog fram appen Lumeno för Marie Niljungs företag Livskämpar AB som arbetar för att få ner antalet självmord. Appen tog hem guldmedaljen i Svenska designpriset i kategorin digitalt.
– Företagssalongen skapade möjlighet till det första samtalet mellan oss, säger Anna Forsberg.
Kontakter och samarbete
För Företagarna är salongen ett tillfälle att sprida kunskap om att man finns.
– Det skapar dialog och kontakter och vi får nya medlemmar. Efter att man har träffats fysiskt är det lättare att ringa varandra, säger Ulrika Rönström.
Hon utlovar en omtumlande upplevelse när Företagarna bjuder in Pär Johansson, skaparen av Glada Hudik-teatern, som ska ge en föreläsning på Företagssalongen.
– Vi lovar att det blir en inspirerande föreläsning med både tårar och skratt, säger hon.
Marknadsför operan
För Pernilla Bergland Eduard är Företagssalongen ett tillfälle att göra reklam för Wermlandsoperan som attraktion för arbetsgivare som vill bjuda sina anställda eller affärskontakter på en aktivitet.
– Det är lätt att operan hamnar lite vid sidan av och betraktas som finkultur. Vi vill vara en aktör som är med där företag och kommuner finns, säger hon och utlovar också en utlottning av biljetter till den kommande föreställningen ”Stjärnorna i baren”.
Evenemanget, som nu arrangeras för 15:e gången, har fri entré.