Hoppa till huvudinnehållet

Efter listerialarmet – nu kan produkter återkallas

Publicerad:
Prover har tagits vid två värmländska anläggningar för livsmedelsproduktion.
Prover har tagits vid två värmländska anläggningar för livsmedelsproduktion. Foto: Heiko Junge

NWT kunde igår avslöja att två personer avlidit av listeria i Värmland. En gårdsbutik utreds som möjlig smittkälla. Livsmedelsverket kan komma att fatta beslut om krav på återkallande av produkter från anläggningen.

– Finns det anledning ur livsmedelssäkerhetssynpunkt att återkalla livsmedel så kommer vi att göra det, säger Petter Jonsson på Livsmedelsverket.

Enligt Smittskydd Värmland är det nu under hösten som två personer som tillhört riskgrupper avlidit i listeria. Ytterligare en person har smittats.

Livsmedelsverket utreder nu var smittan kommer ifrån. Prover har tagits vid två värmländska anläggningar för livsmedelsproduktion. Vid en av anläggningarna, en gårdsbutik fann Livsmedelsverket listeria i produkter och i en golvbrunn.

Därför fattade Livsmedelsverket förra veckan beslut om förbud att föra ut livsmedel på marknaden från den anläggningen.

I slutet av denna vecka väntas provsvar om den bakteriestammen av listeria som funnits hos gårdsbutiken tillhör samma stam och kan kopplas till någon av de tre listeriafallen.

Petter Jonsson, avdelningschef för kontroll av livsmedelsföretag på Livsmedelsverket, uttalar sig generellt:

– Det beror på om företaget har återkallat produkter själva och om det finns produkter ute på marknaden som kan vara riskprodukter. Alla sådana saker måste vi väga in i en bedömning om vi ska ställa krav på det.

Petter Jonsson kan inte svara på hur sannolikt det är att produkter återkallas från den aktuella gårdsbutiken – flera faktorer ska vägas in.

Två döda i listeria i Värmland – gårdsbutik möjlig smittkälla

Artikeltaggar

LivsmedelsverketNyheterSmittskydd VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.