Hoppa till huvudinnehållet

Branden ödelade Mattila finngård – återuppbyggs och flyttas på plats i vår

Publicerad:
Mattila finngård återuppbyggs på annan ort och flyttas till sin ursprungliga plats i vår.
Mattila finngård återuppbyggs på annan ort och flyttas till sin ursprungliga plats i vår. Foto: Morgan Bäckvall

Den anrika Mattila finngård lades i aska hösten 2020 efter en tragisk brand. Nu ska finngården med den gamla rökstugan återuppbyggas – i Karlstad. Men därefter ska den flyttas till sin ursprungliga plats i Mattila.

Bygget påbörjades i fredags.

Den 17 oktober 2020 brann Mattila finngård ned till grunden.

Det som fanns kvar var rökugnen och en tillbyggd murstock.

Rökugnen har bevarats i minne av att den fanns i den enda rökstuga som eldades regelbundet. Rökugnen for dessutom ganska illa av branden och den påföljande kylan, som gjorde att bakstycket släppte.

Sedan dess har en överbyggnad i plåt tillkommit som skyddar rökugnen.

Kurt Eide, Mattila fritid.
Kurt Eide, Mattila fritid. Foto: Morgan Bäckvall

NWT skrev om första byggmötet i april och nu tas nästa steg.

– Det blev så att det kunde bli en byggstart i fredags. Det har dragit ut på tiden bland annat på grund av att man så småningom beslutade att hela huset ska sättas upp i timmer. Nu finns det ett företag utanför Karlstad som har tagit fram den timringen, säger Kurt Eide som driver företaget Mattila fritid.

Mattila finngård totalförstördes – det här var brandorsakenGlödbrand i vägg blev fullt utvecklad brandInsamling startas för att återuppbygga rökstugan i MattilaFörsta byggmötet: så ska Mattila finngård återuppföras

Han bodde själv i den tillbyggda delen av finngården, gjord i regelvirke.

Nu blir även den delen timrad. Timringen utförs av ett företag som är specialiserad på den här typen av återställande. Nu börjar man göra i ordning en timmerstomme som sedan körs upp och sätts upp till våren.

– Som jag upplever det har saker och ting hela tiden rört sig åt rätt håll. Det har dragit ut på tiden, men det känns väldigt bra. Vi har en finngård återuppbyggd i Mattila så småningom och det känns bra, säger Kurt Eide.

– Om allt fungerar bra så kan det vara så att man kan flytta in i huset om ett år. Men eftersom det är byggt i timmer kan man inte brädfodra nästa år, utan då får man vänta en tid på det.

Artikeltaggar

Kurt EideMattilaMattila finngårdNyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.