Smittskydd Värmland bekräftar till NWT att två personer i Värmland avlidit i listeria och ytterligare en person har fått smittan under hösten.
Enligt Livsmedelsverket som håller i utredningen har man hittat listeria hos en värmländsk gårdsbutik och beslutat om förbud att föra ut livsmedel på marknaden från anläggningen.
Enligt Smittskydd Värmland tillhör de avlidna personerna riskgrupper.
– De flesta som utvecklar sjukdom av listeria är ganska sköra personer. Riskgrupperna för att utveckla listeria är äldre personer, personer med nedsatt immunförsvar och gravida, det är till exempel därför gravida inte ska äta opastöriserade ostar, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare Region Värmland
Hon berättar att listeria finns överallt.
– Det skulle kunna finnas i pålägg och framförallt opastöriserade ostar och egengravad lax är ju en klassiker. De flesta av oss blir inte sjuka när vi äter såna livsmedel, men är man skör eller är i riskgrupp att utveckla listeriasjukdom, då kan man göra det.
Enligt Anna Skogstam har det sedan 2011 varit två till fyra fall av listeria varje år och vissa år finns det inga listeriafall överhuvudtaget.
Olika smittkällor
Nu gör kommunerna där de personerna varit hemmahörande som drabbats av listeria en utredning för att utröna vad de har ätit och köpt råvarorna.
Livsmedelsverket har det övergripande ansvaret.
Mats Lindblad är smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.
– Det pekar mot att det inte är samma smittkälla i alla tre fallen, men två fall kan hänga ihop. Vi funderar på mejeriprodukter och charkprodukter.
Beslut om förbud
Petter Jonsson är avdelningschef för kontroll av livsmedelsföretag på Livsmedelsverket. Han berättar att Livsmedelsverket genomfört provtagningar vid två värmländska anläggningar där det förekommer livsmedelsproduktion.
Vid en av anläggningarna, en gårdsbutik, har man funnit listeria i produkter.
– Där har vi haft positiva produktprover och vi har hittat listeria i en golvbrunn. Vi vet inte än om listerian är över gränsvärdet i produkterna. Men vi har i alla fall fattat beslut om förbud om att föra ut livsmedel på marknaden från den anläggningen. Vi har ännu inte ställt något krav om återkallande.
Det är ännu för tidigt att säga om produkterna har orsakat fallen av listeria i Värmland.
– Vi vet inte om det finns samband mellan listerian i produkterna och listerian som hittats i sjukvården. Det vet vi först senare när vi får reda på vilken stam det är.
Är det vanligt att man fattar den här typen av förbud?
– Jag skulle säga att det är ganska ovanligt. Det är inte så vanligt att man hittar listeria i en färdig produkt, säger Petter Jonsson.
NWT är också i kontakt med en av ägarna av gårdsbutiken.
– Det är ju bra att de kollar upp, men jag tycker ju att de borde komma tillbaka till oss med mer information.
Ägaren säger att de aldrig haft problem med listeria tidigare och att de regelbundet lämnar in sina produkter för listeriakontroll.
”Otäck sjukdom”
Enligt Livsmedelsverket är det cirka 100 personer per år i Sverige som drabbas av listeria. Vad kan detta då leda till?
– Är man äldre kan man drabbas av blodförgiftning, sepsis. Man kan också få infektioner i hjärnan. Man kan också få lättare symptom som påminner om influensa. Men handlar det om foster kan det bli fosterskador eller att de dör. Det är en otäck sjukdom, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.
Han har råd till personer i riskgrupp.
– Listeria sprids ofta via livsmedel som kylförvaras under en längre tid, bakterien kan växa i livsmedel med längre hållbarhetstid. Därför är det viktigt att äta till exempel gravad lax eller skivade charkprodukter i början av hållbarhetstiden. Vi avråder generellt från dessertostar som kit- och mögelostar, hårdostar är inget problem, säger Mats Lindblad.
Det här är listeria
Listeria är en bakterie som orsakar infektionen listerios hos människor och kan förekomma i kött och mjölkprodukter, däremot inte torra produkter så som lagrad ost, samt i råa grönsaker.
Utmärkande för bakterien är att den kan överleva och föröka sig i kylskåpstemperaturer och utan syre - exempelvis vakuumförpackningar.
I kylskåpsprodukter med längre hållbarhet kan därför listeria utvecklas och vara direkt skadligt för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut.
Symtom på sjukdomen varierar beroende på vem som drabbas. Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka. Däremot kan personer med nedsatt immunförsvar drabbas av blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.
Källa: Livsmedelsverket