Hoppa till huvudinnehållet

Rs-viruset: ett tiotal småbarn vårdas på sjukhus

Publicerad:
Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin, säger att ett tiotal värmländska småbarn nu behöver sjukhusvård efter att ha smittats av rs-viruset.
Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin, säger att ett tiotal värmländska småbarn nu behöver sjukhusvård efter att ha smittats av rs-viruset. Foto: Jens Magnusson

Ett tiotal värmländska småbarn ligger på sjukhus efter att ha smittats av rs-viruset.

Verksamhetschefen Staffan Skogar vädjar om att de föräldrar som kan håller äldre syskon hemma från förskolan.

Först ett och ett halvt år av pandemi. Sedan lättade restriktioner. Det har orsakat en rekordtidig och kanske rekordsvår säsong när det gäller rs-viruset.

Staffan Skogar är en av verksamhetscheferna för barn- och ungdomsmedicin på Region Värmland.

– Vi har en riktigt tuff säsong, det är mycket ansträngt inom barnsjukvården, säger han.

Vad är det för ålder på de inlagda barnen?

– Det är framför allt under ett år. Det kan ibland vara någon som har lite riskfaktorer som blir sjukare när de är äldre.

Han känner inte till att något barn avlidit.

Tidig och svår säsong

Normalt brukar inte rs-viruset slå till förrän i februari–mars och så här illa brukar det heller inte vara.

– Jag har nog inte varit med om att det har varit så här många barn. Vi är väldigt förvånade över att det har kommit så tidigt.

För att klara trycket har barnsjukvården fått låta rs-sjuka barn dela rum och platser på neonatalavdelningen har använts.

– Helt klart upptar det större delen av avdelningen nu, säger Staffan Skogar.

Han har svårt att säga hur länge smittspridningen kan fortsätta på den här nivån, men bedömer att det handlar om veckor, kanske månader.

Hur kan man förhindra att de minsta barnen blir sjuka?

– Genom att vara hemma med sitt nyfödda barn och inte vistas så mycket ute i samhället och att man håller noggrann hygien med handtvätt och så.

Ofta är det äldre syskon som smittar de minsta. Om den som är föräldraledig med ett barn upp till sex månader kan hålla äldre syskon hemma från förskolan just nu är det bra, anser han.

– Vi vädjar om det utifrån situationen på sjukhuset, för att vi har svårt med platser.

Han betonar att rs-virus normalt är en lindrig sjukdom, men att de minsta barnen är sårbara och att det höga vårdtrycket just nu beror på den stora smittspridningen.

Läs tidigare artiklar:

Smittskyddsläkarens oro: En svår influensa- och magsjukesäsongFem barn med RS-virus på CSK: ”Vi har sett många tvååringar”

Artikeltaggar

BarnCentralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetFörskolorKarlstadRegion VärmlandRS-virusSjukvårdStaffan SkogarVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.