Hoppa till huvudinnehållet

Lars Andersson i skrivarstafett – 40 författare skapade ihop i pandemin

Publicerad:
Värmländske Lars Andersson är en av 40 svenska författare som skrivit en text tillsammans i ett lekfullt och annorlunda skrivprojekt för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Värmländske Lars Andersson är en av 40 svenska författare som skrivit en text tillsammans i ett lekfullt och annorlunda skrivprojekt för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: NWT Redaktion

Lars Andersson och 39 andra svenska författare har skrivit ett verk tillsammans. De fick skriva tre meningar var i en skrivarstafett, för att driva en berättelse framåt.

– Det var en lek, säger Lars Andersson och avslöjar att historien gör en del oväntade girar.

Verket heter ”I ljuset” och har skrivits för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

En lång rad namnkunniga författare bjöds in till projektet. Lars Andersson fick sällskap av bland andra Klas Östergren, Theodor Kallifatides och Karin Smirnoff – fast det visste han inte om när han skrev sina tre meningar.

– Jag hade ingen aning om vilka de var, säger han till NWT.

Inte heller har han fått se det färdiga resultatet ännu, som snart kommer att släppas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

För att kunna skriva sina tre meningar fick han läsa en bit bakåt i det som redan skrivits och kan konstatera att det märks att det är många författare med i bilden.

– Historien gör en del oväntade girar, säger han.

Många bisatser blir det

Ingemar Fasth, som är initiativtagare till stafetten, ser också en annan effekt:

– En författare sade att hon aldrig hade sett så många bisatser, för en del har skrivit så otroligt långt och slingrande för att få ut så mycket som möjligt av dessa meningar, säger Ingemar Fasth till TT.

Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Arkivbild.
Ingemar Fasth, konstnärlig ledare för Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Lars Andersson hör inte till dem som töjde på ramarna på det viset:

– Jag skrev en kort, en lång och en kort mening, säger han.

Att skriva en liten del av en text är förstås något helt annat än det han annars arbetar med som författare:

– Man har inget ansvar för helheten utan det är bara att ta bollen som den kommer. Det är ingen idé att bygga upp för avancerade sandslott, när de kan raseras när nästa våg kommer in!

Ett mysterium

Den som vill försöka räkna ut vem som skrivit vad får gissa när berättelsen nu kommer att synas på stora skärmar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Man kan också lyssna på den i uppläsning av skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, ladda ner den eller hämta ett exemplar på Kulturhuset, berättar TT, men facit medföljer ej:

– Det är roligt med pussel och mysterium, mysteriet är "vem har skrivit vad", säger Ingemar Fasth till TT.

Till vardags är han konstnärlig ledare för "Internationell författarscen" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Han kom på stafettidén när Kultursverige stängde ner under pandemin och författarbesök, uppläsningar och evenemang försvann.

– Jag tycker att vi behöver leka lite också. Och det här är lekfullt. Det är klart att det inte blir stor litteratur men det är allmänt uppiggande och roligt med dessa författare som har satt sig i den här båten.

Poesi och Nobeltippad

Också Lars Andersson betonar det lekfulla i projektet:

– Det var en lek som man inbjöds till, säger han.

Han skrev sina meningar i somras och arbetar nu med betydligt större projekt. Han har bland annat ett samarbete med Jila Mossaed om den persiske poeten Hafez, som resulterar i en bok nu i vinter. Han är också aktuell med en översättning av en bok av den norske, ofta Nobelpristippade författaren Jon Fosse, som kommer ut på svenska nu i höst.

Därtill har han inlett arbetet med att skriva en biografi om Göran Tunström.

Jila Mossaed, akademiledamot och författare, har ett projekt tillsammans med Lars Andersson.
Jila Mossaed, akademiledamot och författare, har ett projekt tillsammans med Lars Andersson. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Det befinner sig precis i början; det kommer att ta sin tid, säger Lars Andersson om det sistnämnda.

Räddar själarna

De 40 författarnas berättelse handlar om en kvinnlig advokat och även om det lekfulla är i fokus, finns också ett korn av allvar. Det måste finnas de som öppnar dörren till litteraturen, menar Ingemar Fasth:

Vi måste uppmärksamma läsning, annars utarmar vi våra själar.

– Det är ännu viktigare i dessa dagar då vi lever i en förintande digital värld där vi är hängivna våra skärmar, då måste vi uppmärksamma läsning, annars utarmar vi våra själar.

Efter hyllningarna – nu skriver Lars Andersson om TunströmLars Andersson fångar nuetLars Andersson prisas av Sunne kommun
Fakta

Medverkande författare

Dessa författare har skrivit "I ljuset": John Ajvide Lindqvist, Susanna Alakoski, Suad Ali, Erik Andersson, Lars Andersson, Arkan Asaad, Elnaz Baghlanian, Wanda Bendjelloul, Sara Bergmark Elfgren, Therese Bohman, Carina Burman, Carl-Mikael Edenborg, Martin Engberg, Anna Foch, Hans Gunnarsson, Daniel Gustafsson, Cecilia Hansson, Nils Håkanson, Jenny Jägerfeld, Theodor Kallifatides, Jonas Karlsson, Elise Karlsson, Mats Kolmisoppi, Ida Linde, Ellen Mattson, Stephan Mendel-Enk, Aleksander Motturi, Kayo Mpoyi, Håkan Nesser, Andreas Norman, Bengt Ohlsson, Sami Said, Donia Saleh, Lydia Sandgren, Tone Schunnesson, Karin Smirnoff, Anne Swärd, Jerker Virdborg, Lina Wolff och Klas Östergren.

Artikeltaggar

FörfattareHåkan NesserJila MossaedKändisarKarin SmirnoffKarlstadKlas ÖstergrenLars AnderssonLitteraturNöje/KulturStockholmSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.