Insändare: Postnord är rena lekstugan

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten skulle byta bort Postnord direkt om hon kunde.
Foto: Emil Langvad/TT
För två veckor sedan skickade jag ett brev till en flyktingkvinna med ansökningshandlingar för Migrationsverket. Brevet har ännu inte kommit fram.

Tidigare skickade jag liknande handlingar till en asylsökande barnfamilj. Då brevet inte kommit fram efter åtta dagar skickade jag nya handlingar som kom fram. Efter 19 dagar dök det första brevet upp till synes oöppnat, men utan den Bamsetidning som jag lagt i brevet till barnen. Ett annat brev till samma familj tog åtta dagar till leverans. Har posten någon form av censur på brev till utrikesfödda?

Ovanstående familj behövde viktiga papper från mig varför brevet behövde skickas som rekommenderat. Då hade posten infört att personer måste legitimera sig med de fyra sista siffrorna i personnumret vid uthämtning av försändelse. Några sådana siffror fanns inte i den asylsökande familjen. En snäll förskollärare ställde upp som bulvan och tog emot försändelsen. Jag har fått skicka bokpaket på samma sätt. Sverige har blivit jättekrångligt och utestänger grupper i samhället.

I vintras fick jag ett barnbarnsbarn och skickade glatt en hälsning och en slant till den lilla i ett brev som inte kom fram. Jag kontaktade då Postnord och frågade vad jag skulle göra. Jag skulle göra en anmälan på datorn, lång och krånglig, om det bortkomna brevet. Snabbt fick jag till svar att Postnord inte var ansvarig för privata brevs leverans. Finns det något som posten är ansvarig för? Brevet dök upp efter nio dagar.

Paket aviseras numera med sms eller per brev från posten. Jag fick nio försändelser på raken utan avisering i någon form, ett paket gick tillbaka till avsändaren. Jag chattade med Postnord om detta utan resultat. De frågade bland annat om jag ville byta utlämningsställe. Goddag yxskaft! Till slut fick jag hjälp av en leverantör som tipsade om att om man lade in bara sitt hemnummer så var posten skyldig att avisera brevledes. Detta fungerade. Min sista postleverans aviserades tre gånger innan jag hann att hämta ut den. Men att skicka ett sms till min mobil, det var omöjligt.

Om det fanns ett val av postleverans skulle jag byta direkt. Postnord är rena lekstugan.

Carina Larsson

Ambjörby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.