Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Karlstads nattklubbar, låt unga få ta del av utelivet efter pandemin!

Publicerad:
Insändarskribenten tycker att nattklubbarna i Karlstad ska införa 18-årsgräns en kväll under helgen.
Insändarskribenten tycker att nattklubbarna i Karlstad ska införa 18-årsgräns en kväll under helgen.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På många håll i landet är det glada unga som går ut på klubben för att återigen eller för första gången känna glädjen av hög dunkande musik, parfymdoft och svettiga dansgolv. Så är det även här i Karlstad, men det är inte för alla. För de som äntligen fyllt sina 18 år finns det ingen nattklubb i Karlstad som välkomnar dem under helgerna.

Till att börja med ska vi inte strypa glädjens och euforins tecken i sviterna av en lång och plågsam pandemi. Det är ett faktum att det är en glädje att stadens nattklubbar äntligen fått slagit upp sina dörrar för allmänheten igen! Skål för det. Dock kan jag inte bortse från alla de enorma besvikelser som finns bland de unga 18-åringarna i Karlstad. Det finns ingen plats för dem att ta del av denna folkfest. Tittar man till exempel på stadens största och mest omtalade nattklubbar för tillfället såsom Koriander, O´Learys, Club Royale och Verket så nämns det i artikeln i NWT, ”Här är allt du behöver veta om nattklubbarna i Karlstad” (2021-10-23) att det är endast 20+ eller äldre som åldersgränser under helger. Enstaka ställe har 19+ en dag under helgen.

Stor guide: Här är allt du behöver veta om nattklubbarna i Karlstad

18-åringar är juridiskt sett vuxna och har tillåtelse att köpa alkohol ute på krogen. Är det inte mer än rätt att vi också ska få låta dem vara med i dessa fantastiska tider av glädje och frihet? Pandemin har tagit flera av deras ungdomsår ifrån dem, och inte minst början av en gymnasietid. En tid som är viktig för det sociala och för deras relationer. Vi vet att utelivet inte bara handlar om att kunna köpa alkohol på krogen eller festa. Det handlar också om det sociala, skapa gemenskap och få träffa folk. Något alla behöver få utveckla och lära sig genom att få vara med och ta del av. Pandemin har redan stängt allt detta ute för dessa unga människor. Nu behöver inte Karlstads nattliv också göra det.

Samtidigt har det under pandemin varit tufft för nattklubbar och krogar att hålla sig kvar och överleva på marknaden. Hitta sätt att jaga kunder och vända och vrida på alla möjliga försäljningsalternativ har varit standard för många. Å andra sidan, så har efterfrågan ökat något enormt nu efter att restriktionerna har släppt. Att då sätta en så hög åldersgräns känns som att direkt strypa möjligheterna till att ha en bredare målgrupp för många av våra nattklubbar.

Vi unga förstår att det är svårt att införa att alla nattklubbar ska ha 18+ på både fredagar och lördagar. Däremot skulle man förslagsvis kunna införa att Karlstads nattliv väljer att ha en dag på helgen med 18-årsgräns. Inför vi det i Karlstads uteliv så välkomnar vi även alla dessa unga som är snuvade på en viktig tid i livet, till den dansande glädjefest vi andra lever i just nu!

M

Artikeltaggar

InsändareKarlstadKorianderKrogarO'learys