Hoppa till huvudinnehållet

Hemlösa Katarina, 56, i ny podd: ”Så länge man andas är det inte kört”

Publicerad:
Kajsa Jansson (till vänster) har tillsammans med Tomas Olsson, båda volontärer på Stadsmissionen, programledarskapet för podden. Första gästen ut är Katarina Jannesson som berättar om sitt liv som hemlös. ”Jag vill att folk ska sätta i halsen när de lyssnar”, säger Katarina.
Kajsa Jansson (till vänster) har tillsammans med Tomas Olsson, båda volontärer på Stadsmissionen, programledarskapet för podden. Första gästen ut är Katarina Jannesson som berättar om sitt liv som hemlös. ”Jag vill att folk ska sätta i halsen när de lyssnar”, säger Katarina. Foto: Helena Karlsson

De finns där. Men syns sällan, hörs ännu mindre.

Nu får Stadsmissionens besökare en röst i form av en podd.

– Jag vill att podden ska kännas som en smäll i magen, säger hemlösa Katarina Jannesson.

Medan livet pågår är namnet på den nya podden. Och att det blev just en podd är något av en slump.

– Vi möter människor från olika sammanhang, men det de har gemensamt är ekonomisk utsatthet och ensamhet på ett eller annat vis. Vi har jobbat länge för att göra de här rösterna hörda och människorna att växa, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen.

– Så vi funderade på hur folk lyssnar i dag, och då blev det en podd.

Första avsnittet finns ute nu. Temat är hemlöshet. Men podden tar inte ställning i frågorna som tas upp, utan man vill sprida kunskap.

– Fokus ligger på att låta våra besökare berätta, för jag tror inte att de här personerna är annorlunda jämfört med vilken annan människa som helst, säger Tomas Olsson, en av poddens programledare.

Bedöms annorlunda

I första avsnittet intervjuas två av Stadsmissionens besökare om det aktuella temat. En av dem är Katarina Jannesson. Ursprungligen från Göteborg, men kom till Värmland efter att ha träffat en man på nätet. Förhållandet tog slut och sedan mars 2016 har hon saknat egen bostad.

”Vi har gjort allt själva. Inspelning, teknik, rubbet. Det gör mig stolt”, säger Kajsa Jansson, en av poddens programledare.
”Vi har gjort allt själva. Inspelning, teknik, rubbet. Det gör mig stolt”, säger Kajsa Jansson, en av poddens programledare. Foto: Helena Karlsson

Men hon har inte varit bostadslös, däremot hemlös, berättar hon i podden. Plats att sova på finns alltid.

Podden är ett ypperligt sätt att göra sin röst hörd, säger hon.

För om det bara är rösten som hörs blir man inte dömd på samma sätt som när man syns menar Katarina och berättar vad hon vill med sin medverkan:

– I dag blundar folk för de som sitter utanför affären och bara kliver över dem utan att känna skuld. Det tänks i ”vi och dom”, men det finns bara vi. Jag vill att podden ska kännas som en smäll i magen på de som inte är i de här skorna. Det ska vara som beskt kaffe som ger ett illamående, men det ska också finnas lite hopp, säger Katarina Jannesson.

”Jag vill att lyssnarna ska känna medkänsla, för det saknas i dag”, säger Katarina Jannesson.
”Jag vill att lyssnarna ska känna medkänsla, för det saknas i dag”, säger Katarina Jannesson. Foto: Helena Karlsson

”Att ge upp är lätt”

Att hon klarat av att hanka sig fram under åren beror på att:

– Jag är jag. Jag är hjälpsam. Det är lätt att ge upp, jag funderade på det också, men då har de som inte har en röst ingen chans. Jag vågar stå för den jag är.

Du har inga problem med att öppna dig och berätta om dina problem?

– Nej, jag vet hur stark jag är och har hela tiden varit öppen med min historia. Och ger man upp vet man inte vad som händer. Det handlar inte om hur många gånger man trillar, utan hur många gånger man reser sig. Och så länge man andas är det inte kört.

Tomas Olsson säger att det ibland blir känslosamt att höra besökarnas berättelser på det här sättet, där han får gräva djupare i människan.

– Vi har inte en aning om vad som kommer upp. När vi pratade med Katarina så kom det ett par tårar, för det blir så ofiltrerat och starkt.

Medan livet pågår heter podden som kommer ta upp olika ämnen varje gång, helt utifrån besökarnas liv.
Medan livet pågår heter podden som kommer ta upp olika ämnen varje gång, helt utifrån besökarnas liv. Foto: Helena Karlsson

Katarina Jannesson avslöjar att hon den 1 januari 2022 äntligen får flytta in i en egen bostad igen.

– Jag har kämpat för den i ett och ett halvt år.

Fotnot: Här kan du lyssna på podden.

Artikeltaggar

HemlösKarlstads kommunKarlstads kyrkliga stadsmissionMarie BjörklindPodcastSamhälleStadsmissionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.