Hoppa till huvudinnehållet

Den lutherska arbetsmoralen lever

Publicerad:
Luther lever.
Luther lever. Foto: Cranach den äldre/Wikimedia commons

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur viktigt är det att ha ett arbete och kunna försörja sig själv, och hur viktigt är det att andra kan göra det? För många väljare är det mycket viktigt. Arbetslinjen är inte död.

Det finns potential att flytta väljare över blockgränserna genom att minska utanförskapet och stärka arbetslinjen. Det skriver chefredaktören Svend Dahl i en essä på nätmagasinet Smedjan (19/10). Bakgrunden är att Tankesmedjan Timbro har låtit Demoskop göra en undersökning om attityderna till arbete och bidrag.

Hela 85 procent av de tillfrågade anser att det är mycket viktigt för sig själv att ha ett arbete att gå till och kunna försörja sig. Det är en attityd som har ett stort stöd över hela det politiska spektrumet. Den lutherska arbetsmoralen lever.

När man frågade hur viktigt det var att andra försörjer sig genom arbete visade det sig att skillnaderna mellan partierna var desto större. Till exempel svarade 94 procent av de moderata sympatisörerna att det var mycket viktigt, medan bara 70 procent av de socialdemokratiska sympatisörerna ansåg detsamma.

76 procent av de tillfrågade i undersökningen ansåg att lönen efter skatt alltid borde vara klart högre än de bidrag man kan få utan att arbeta. Lägst stöd för detta fanns hos de som sympatiserar med Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet – men över hälften av både S-sympatisörerna och MP-sympatisörerna ansåg att det borde vara så. En inte oväsentlig andel, alltså. Sammantaget finns ett brett stöd för arbetslinjen bland väljarna, även om det finns vissa blockskillnader.

Utanförskapet har gjort sig alltmer närvarande i debatten efter att ha legat i träda när uppmärksamheten riktats åt andra håll. Siffror från Svenskt Näringsliv visar att 1,3 miljoner människor i arbetsför ålder inte kan försörja sig själv, och att bara fyra miljoner invånare är helt självförsörjande.

I valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfven att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Utvärdera mig på jobben, sade han då. När siffrorna kom 2020 visade det sig att Sverige hade en av EU:s högsta. Och det har vi fortfarande. En pandemi kom emellan, men det gjorde det också för resten av Europa.

Det hela påminner om 2006 när Moderaterna vann stora framgångar med en politik som syftade till att bekämpa utanförskapet. Den stora skillnaden nu är att andra frågor tagit upp en stor del av utrymmet i debatten. Svend Dahl påpekar i sin essä att personer som sympatiserar med partier till vänster har en tendens att underskatta utanförskapet, vilket visats i en tidigare undersökning.

Regeringens misslyckade jobbpolitik och väljarnas syn på självförsörjning bör därför ge goda förutsättningar för det borgerliga blocket att hämta hem en hel del röster, men då måste utanförskapet lyftas fram ännu mer.

Verkligheten och väljarnas syn på arbete och självförsörjning uppvisar en diskrepans. S saknar både trovärdighet och politiska förslag på området att värja sig med. Det borde det borgerliga blocket utnyttja.

Artikeltaggar

ArbetslinjenArbetslöshetArbetsmarknadArbetsmarknadspolitikBorgerlighetDemoskopEULedareMartin LutherMiljöpartietModeraternaSmedjanSocialdemokraternaStefan LöfvenSvenskt NäringslivTimbroVänsterpartiet