Hoppa till huvudinnehållet

Tränarprofilens förslag: ”Stäng alla ligor ner till division 3”

Publicerad:
Säsongen 2019-2020 ledde Mikael Näslund HC Flyers. Nu är han huvudtränare för Hallsberg och dessförinnan har han bland annat coachat Stavanger tillsammans med FBK-bekantingen Gunnar Johansson.
Säsongen 2019-2020 ledde Mikael Näslund HC Flyers. Nu är han huvudtränare för Hallsberg och dessförinnan har han bland annat coachat Stavanger tillsammans med FBK-bekantingen Gunnar Johansson. Foto: Dennis Pavlovic

Utvecklingen inom svensk ishockey är alarmerande.

Det tycker tränarprofilen Mikael Näslund som anser att man behöver dra i handbromsen illa kvickt.

– Stänga alla ligor ner till division 3, säger han.

Ungdomshockeyn fortsätter minska – så ser utvecklingen ut i din klubb

Mikael Näslund har varit verksam inom ishockeyn under i stort sett hela sitt liv.

Han har följt sporten på nära håll både som spelare och tränare och meritlistan sträcker sig från Mälarhöjden/Bredäng i öst till mästerskapsmedaljer med Stavanager i väst.

Nu är han aktuell som headcoach för Hallsberg i hockeytvåan – och han är djupt oroad för framtiden.

Näslund tycker nämligen att satsningarna som görs bland konkurrenterna runtom i landet är hutlösa, rent av skadliga för svensk ishockey.

– Det finns exempel på flera klubbar som satsar stenhårt, värvar ihop lag och så kanske de inte ens går upp i division 1. Eller så går de upp, kostnaderna ökar, kraven ökar, spelarna försvinner och så åker man ner igen. Det är oftast så det funkar, säger han.

”Helt galet”

58-årige Näslund exemplifierar flera jojo-resor och vittnar om miljonsatsningar där utländska värvningar ätit upp hela kassan.

– Det börjar bli helt galet. Det här tycker jag är en riktig varningsklocka till svenska hockeyförbundet. Jag menar; vad håller vi på med?

Vi borde dra i handbromsen nu, anser Näslund.

– Jag hävdar bestämt att man borde stänga alla ligor från SHL till division 3, rakt av. Och om man då vill spela högre upp som klubb måste man kunna visa upp en ekonomisk kalkyl som håller över tid. Det ska inte få vara möjligt att köpa ihop lag, gå upp och sedan se allt gå åt helvete. Många klubbar förstörs på det här sättet och det är många ungdomar som hamnar i kläm.

Hallsbergstränaren tycker likaså att den geografiska uppdelningen är något som behöver ses över.

– Titta bara på division 2. Vi ska spela bortemot 40 matcher, vilket är ganska mycket. Och tänk då på exempelvis Åmål som ska åka till Arboga, Guldsmedshyttan och Hällefors – det är inga små resor.

Skarven mellan sommar- och vintersporterna, där bland annat ishockeyn och fotbollen går i varandra, upplevs också problematisk.

– Jag skulle vilja se ett bättre samarbete däremellan. Som det är i dag slits spelarna mellan vilken sport de ska välja och vi ledare får lobba hårt för vårt.

Petar i öppna sår

Näslund tror att nämnda faktorer kan få ödesdigra konsekvenser om de inte åtgärdas.

Att de redan petar i öppna sår inom svensk hockey som dålig tillväxt och att allt fler har det kämpigt med att kunna ställa ett lag på benen.

– Det blir bara färre och färre som spelar hockey på de här småorterna och det känns väldigt, väldigt tråkigt. Inte minst för alla eldsjälar som finns ute i alla de här klubbarna; de snickrar, lappar ihop, kör med konstgjord andning och tar sig till med både det ena och det andra för att ta sig igenom de här serierna.

FBK växer men känner oro: ”En fråga som måste tas på fullaste allvar”

– Många klubbar på lägre nivå fyller sina A-lag med fyra, fem importer varje år och min generella inställning är att det hindrar juniorer från att spela seniorhockey. I vissa fall handlar det dock om att de inte finns tillräckligt med spelare att plocka av – och jag förstår det. Bristen på hockeyspelare är stor ute bland småorterna, men vi måste ställa oss frågan varför? Jag tror inte att lösningen är att fortsätta hålla på med den här konstgjorda andningen som vi gör nu.

”Kommer få mothugg”

Näslund tror att hans förslag om att stänga samtliga ligor vore ett vettigt steg i rätt riktning.

– Jag är säker på att jag kommer få mothugg och jag har förståelse för det. För visst, det är spännande med kvalspel och allt som hör det till men jag tror att vi behöver få en nystart på saker och ting. Vi har rullat i samma gamla hjulspår sedan Dackefejden.

– Den här hetsen som blir med upp- och nedflyttningar tror jag bara skapar ännu större hål än de som redan finns inom svensk ishockey.

Vid förslaget om stängda ligor skulle den sportsliga moroten kunna ordnas via ett slutspel för respektive division.

– Jag tänker att vinnarna i exempelvis varje division 3-serie möts i ett slutspel i form av en helg, likt upplägget i J20. Det måste ju vara mycket roligare att kunna säga att man är svensk mästare i division 3 istället för att värva ihop dyra lag, åka upp och ner ur en serie och sätta klubben i ekonomisk skit. Jag tror det vore nyttigt med mer mästartänk i Sverige, likt USA och Kanada. Det viktigaste av allt är att vi inte slutar tävla.

Artikeltaggar

HockeytvåanIFK Hallsberg HockeyIshockeyMikael NäslundSvenska IshockeyförbundetVärmlands ishockeyförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.