Hoppa till huvudinnehållet

San Moteur lekte sig till final i Breeders’ Crown

Publicerad:
San Moteur i segerdefilering.
San Moteur i segerdefilering. Foto: Lars Jakobsson

Breeders Crownsemifinaler under söndagseftermiddagen på Solvalla där det gällde att vara bland de fyra främsta i loppen för att kvala in till finalerna på Sundbyholm söndagen den 7 november.

Stall Goop hade inte mindre än elva hästar till start och då hade man ändå strukit fjolårsvinnaren Eagle Eye Sherry som har gjort sitt i tävling och ska gå till avel till våren.

Störst chans på förhand för Lökenehästarna hade San Moteur som kom från ett galoppmisslyckande i Europaderbyt men var nu tillbaka i bra författning. När det togs upp i spets efter ett halvvarv avancerade Björn i tredjespår men fick svar av Daniel Wäjerstens Global Badman

– Jag ville framåt för det gick väldigt sakta i det läget och såg att Daniels häst hade lite problem med travet så hans galopp kom inte oväntat, sa Björn som därmed redan 1 400 meter före mål kom till spets varifrån han sedan var ohotad.

– Det är en fantastiskt fin häst som fungerade på ett väldigt bra sätt idag. Han var stabil och fin och gick i mål med gott om krafter kvar så det var perfekt för oss, kommenterade Goop som fick välja spår först och tog spår fyra för att få lite bättre anlopp när bilen släpper fältet.

Tidigare under eftermiddagen hade Björn blivit fyra med jämngamla stallkamraten Billions som startar från spår sju i finalen för de fyraåriga hingstarna och valackerna. Billions semifinal vanns på ett imponerande sätt av Per Norströms Önas Prince som vunnit samtliga lopp i år utom derbyfinalen där han var tvåa bakom Calgary Games.

Örjan dominerade

Tredje vinnaren bland de fyraåriga hingstarna var Mister Hercules som därmed fixade Örjan Kihlströms femte dagsseger och som inte det var nog så kvalade Kihlström in nio hästar på sina elva uppsittningar under eftermiddagen. Däribland kriterievinnaren Fransesco Zet och Honey Mearas som vann Sto-SM. Den duon lär bli stora favoriter i sina respektive finaler.

Björn fixade som vinnare en plats i finalen åt Jörgen Westholms Ninepoints Lasse som vann trots att ekipaget inledde från spår tolv i sin semifinal.

Carl Johan Jepson vann två lopp. Här vinner han med Red Lady Express.
Carl Johan Jepson vann två lopp. Här vinner han med Red Lady Express. Foto: Lars Jakobsson

Carl Johan Jepson hade också han en fin dag på Solvalla då han vann med två treåriga ston. Isabelle Cash som vi såg senast på Färjestad fick ett tufft lopp men höll undan till knapp men säker seger. Det lär bli Jepsons uppsittning i finalen eftersom Björn Goop fick sköta om spårvalet för den andra hästen, Red Lady Express, som ”Calle” kvalade in. Från spår åtta bakom vingen var Jepson offensiv och kunde efter ett drygt halvvarv överta spets och segrade lika säkert som duon vann E3-finalen på Färjestad i somras. Från spår tre i finalen finns det klara möjligheter att stoet spårar runt om.

Mikael J Andersson var också på Solvalla och kunde efter en bra avslutning som trea fixa en finalplats åt Tommy B Andersons Bahama Passion vars fyraåriga sto var spelad till 40 gånger pengarna som vinnare.

Artikeltaggar

Björn GoopCarl Johan JepsonEagle Eye SherryMikael J AnderssonÖrjan KihlströmSolvallaTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.