Insändare: Värmland, lyssna på Håkan Samuelsson

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att Värmland har mycket att lära av Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, som siktar på en notering på Stockholmsbörsen den 28 oktober.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Volvo Cars planerar en börsnotering och vd Håkan Samuelsson talar om fundamenten för Volvo Cars framtid. Ett av dem är att locka toppkompetens och att uppfylla kundernas krav. Det är inte svårt att dra paralleller till Värmland och Karlstadsregionen. Det som behövs för Värmlands framtid liknar Volvo Cars.

Värmland måste också anställa toppkompetens, tillgodose kunderna, det vill säga invånarnas krav på modern infrastruktur och utveckling. Givetvis i kombination med en styrning av kompetenta och insiktsfulla politiker.

Fullt fokus måste därför riktas mot att utveckla flygplatsen och planlägga nya bostadsområden med trädgårdsstadsliknande karaktär. Sverige är ett exportland som tillhör EU och det ska Värmland dra nytta av och till det behöver vi en flygplats. Trädgårdsstaden är den typen av bostadsområden som anses mycket attraktiv. Naturligtvis ska marken inte säljas ut till hustillverkare, utan privatpersoner ska kunna bygga det hus de önskar. Det är förmodligen några av de besluten som har mest effekt för en privatperson med ambitioner.

De unga som tar examen ifrån Karlstad universitet eller andra universitet nobbar inte Värmland för att exempelvis flytta hem till mor och far. De nobbar Värmland för att länet inte kan erbjuda det de önskar i form av kvalificerade arbeten med höga löner, välfungerande transporter ut i världen och attraktiva bostäder. Ställ er frågan om vem som vill gå på universitet i fem år med studielån för att sedan ta jobb inom hemtjänsten eller i någon köplada?

Inse att den välutbildade arbetskraften ställs inför två alternativ; att bo i ett mindre tryggt bostadsområde med närhet till en storstad och högre lön eller ett tryggt bostadsområde, småstäder och lägre lön. Beslutet tas sällan till förmån för det senare alternativet och det visar bland annat den undersökning som tidigare omtalats i NWT avseende studenternas utflyttning efter examen. De flesta vet idag att pensionen är ett resultat av livsinkomsten och det kan också påverka beslutet till fördel för de större städerna. Det bör även i beaktning att den dagen kriminaliteten eventuellt eskalerar i Karlstad, då tas troligtvis ytterligare beslut om flytt till storstäderna eftersom vardagen känns otrygg även här.

För att lyckas med utvecklingen av Värmland så krävs en acceptans för verkligheten, det vill säga att Värmland måste bli mycket mera attraktivt att leva och verka i.

Konsultera Samuelsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.