Hoppa till huvudinnehållet

Damerna först när aktiv konstförening satsar nytt

Publicerad:
Jenny Blom bekantar sig med en av Lena Nenne Schötts skulpturer på Damernas salong hos Ransäter-Munkfors konstförening.
Jenny Blom bekantar sig med en av Lena Nenne Schötts skulpturer på Damernas salong hos Ransäter-Munkfors konstförening. Foto: Lena Richardson

Det blir en damernas salong, när Ransäter-Munkfors konstförening arrangerar första utställningen i sin sprillans nya lokal i Munkfors centrum.

Fem kvinnliga konstnärer ställer ut måleri och skulpturer, med olika teknik, stilar och temperament.

På Smedsgatan 17 A i Munkfors hittar man galleriet där det både denna helg och nästa hålls en höstsalong, som fått rubriken Damernas salong.

– När vi satt och tittade på vilka konstnärer vi ville bjuda in, insåg vi att nu är det faktiskt enbart damer och då kallar vi det damernas salong. Sen får väl herrarnas salong komma längre fram, säger Jenny Blom, som är konstföreningens ordförande.

Premiär i nya lokalen

Fem inbjudna konstnärer visar sina bilder och det är både måleri och skulpturer i de tre utställningsrummen.

Detta blir den allra första utställningen i lokalen, som föreningen tog över den 1 oktober.

Jenny Blom är ordförande och Ann Britt Gustafsson kassör i Ransäter-Munkfors konstförening, som nu flyttat in i sin helt egna lokal på Smedsgatan i centrala Munkfors.
Jenny Blom är ordförande och Ann Britt Gustafsson kassör i Ransäter-Munkfors konstförening, som nu flyttat in i sin helt egna lokal på Smedsgatan i centrala Munkfors. Foto: Lena Richardson

Tidigare har föreningen hyrt in sig hos en konstnär när det varit dags för utställningar, men Jenny Blom tycker det känns bra att ha en egen lokal, som föreningen har tillgång till alltid, dessutom i centrum av orten.

– Nu har vi jättemycket planer!

Nu kan det bli både fler utställningar och fler aktiviteter, bland annat en julbasar med konsthantverk vid julskyltningen.

Skapas varje onsdag

– Vi har startat ett skaparcafé. Onsdagskvällar varje vecka är det öppet för allmänheten att komma och skapa. Det har vi kört i tre veckor nu och vi har varit fem-sex stycken varje gång, säger Jenny Blom.

Föreningen har funnits sedan 1983 och har 200 medlemmar. Bland medlemmarna finns både aktiva konstnärer och allmänt konstintresserade.

 • Lotta Lagerssons målning Café är en stor och glad målning på Damernas salong.
  Lotta Lagerssons målning Café är en stor och glad målning på Damernas salong. Foto: Lena Richardson
 • Karina Johansson från Sunne målar detaljrika bilder, som många känner igen sig i. Den här bilden heter ”Cafébacken i Deje”.
  Karina Johansson från Sunne målar detaljrika bilder, som många känner igen sig i. Den här bilden heter ”Cafébacken i Deje”. Foto: Lena Richardson
 • Annica Röhs målar spännande gestalter.
  Annica Röhs målar spännande gestalter. Foto: Lena Richardson
 • Lena Nenne Schötts skulptur har något coronaaktigt över sig.
  Lena Nenne Schötts skulptur har något coronaaktigt över sig. Foto: Lena Richardson
 • Nervösa saltkar - så heter de små fina karen som Lena Nenne Schött gjort.
  Nervösa saltkar - så heter de små fina karen som Lena Nenne Schött gjort. Foto: Lena Richardson
 • Elisabeth Ryhre bidrar med bland annat målningar med sagomystisk känsla.
  Elisabeth Ryhre bidrar med bland annat målningar med sagomystisk känsla. Foto: Lena Richardson

– Vi har som mål att vi skapa konstintresse också hos gemene man. Vi har till och med en syftesparagraf som det så fint heter i stadgarna, säger Ann Britt Gustafsson, kassör.

Och hur ser det ut med konstklimatet i Munkfors?

– Jag tycker det finns ett stort intresse för konst. Det finns konstintresserade och konstnärer i alla åldrar, säger Jenny Blom, som själv är verksam konstnär.

Och hur är det att vara det i just Munkfors – känns det som att stå i skuggan av Munkfors´ konstnärsgigant?

– Man behöver inte jämföra sig med Lars Lerin! Men alla i Munkfors är jättestolta över Lars Lerin och vi passar alltid på att säga att han kommer från Munkfors. Han har hjälpt till att sätta Munkfors på kartan, säger Jenny Blom.

FAKTA

Höstsalong i Munkfors

Deltagare: Karina Johansson, Sunne, Annica Röhs, Karlstad, Lotta Lagersson, Östra Ämtervik, Elisabeth Ryhre, Arvika, samt Lena Schött, Högboda, Kil.

Arrangör: Ransäter-Munkfors konstförening i samarbete med ABF.

Plats: Smedsgatan 17 A

Pågår: 23-24 och 30-31 oktober, däremellan visning för grupper.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHöstsalongKonstKonstverkLars LerinMunkforsNöje/KulturRansäterRansäter-Munkfors KonstföreningUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.