Hoppa till huvudinnehållet

Karriären snart över för Björn Goops stjärnsto

Publicerad:
Mellby Free segerdefilerar efter Express Gaxes lopp.
Mellby Free segerdefilerar efter Express Gaxes lopp. Foto: Lena Emmoth

Björn Goop hade en kanonlördag i Örebro när han vann fyra lopp.

En av vinsterna kom med Mellby Free som närmar sig tio miljoner kronor i intjänade pengar men också slutet av karriären.

– Hon ska betäckas med Ready Cash till våren, berättade Björn Goop.

Mellby Free har tävlat i tuffa lopp med svåra utgångslägen på slutet och gjort bra insatser utan att få vinna lopp.

Den här gången var förutsättningarna bättre och det löste sig perfekt när hon svarade ut Click Bait i spetskampen och sedan fick bestämma tempot till 14,6 det första varvet.

Det blev full fart när utvändige Pinto Bob tryckte på under slutvarvet och i utgången av den sista kurvan ökade Goop tempot ytterligare och ryckte åt sig ett försprång på ett par längder. Millondollarrhyme och Pinto Bob närmade sig igen den sista biten men Mellby Free vann säkert.

– Mellby Free har varit bra i alla år och är en fantastisk häst. Jag trodde att hon skulle kunna ha en bra chans i dag. Det blev ett lägre tempo än vad jag hade vågat hoppas på och hon höll sig lugn och travade klockrent hela vägen och kändes fin, sa Goop.

Två lopp planerade

Nu har Mellby Free tjänat 9 778 330 kronor. Under hennes sagolika karriär sticker vinsterna i Stochampionatet och Breeders' Crown för fyraåringar ut men nu är det inte så många starter kvar.

– Vi har planerat in två lopp framöver. Ett i Eskilstuna om två veckor och sedan finalen för Stoeliten. Till våren är hon inbokad för betäckning med Ready Cash. Hon har tävlat länge och gjort det så bra så det känns att det är rätt läge, sa Björn Goop.

Stenhårt sto

Av de tre övriga vinsterna för Goop var ytterligare en på V75. Den kom i ett försök i Diamantstoet med Svecak Palema. Hon kördes fram utvändigt om ledande Darah Bibo 1 500 meter från mål och den sista biten var det Svecak Palema som var starkast av de två.

– Hon är verkligen stenhård och det är inte ofta som ston är så tuffa. Jag tror att Svecak Palema är en häst för Stoeliten framöver, sa Goop.

De två övriga vinsterna kom innan V75-spelet inleddes med Thorondor och Gliding Eagle.

Stefan Persson avslutade V75-omgången med en dubbelseger.

I den sjätte avdelningen svarade Moses för en grymt bra prestation när han klev runt konkurrenterna i tredjespår det sista varvet från fjärde par utvändigt. Här blev det en tredjeplats för Great Winner som tillsammans med sin tränare Magnus Jakobsson gjorde en rejäl insats efter ett lopp i tredje par utvändigt.

Zenato med sparat

I V75-7 blåste Persson till ledningen med Hipster Am. Han hade sedan till uppgift att se till att inte Mateo de Reve i rygg skulle få luckan för tidigt från rygg och Persson gjorde inget misstag. I samma lopp slutade Bengt Berg och Isabell Flackings Zenato trea efter ett invändigt lopp och här var det gott om sparade krafter över mål.

Admiral As motsvarade spelarnas förtroende.
Admiral As motsvarade spelarnas förtroende. Foto: Lena Emmoth

V75 inleddes med en seger för omgångens största favorit Admiral As. Örjan Kihlström valde att attackera redan efter den första kurvan från sitt bakspår och efter ett varv släpptes han till ledningen. Därmed var loppet mer eller mindre över och Admiral As vann lätt.

I V75-2 blev det en tredjeplats för Kristian Lindberg med Profinitif. Efter ett lopp i tredje par utvändigt satte Lindberg in attacken 800 meter från mål och Profinitif tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Majestic Up. Han kunde inte ta sig förbi ledaren eller svara vinnande Prosecco men höll farten starkt.

Sju rätt på V75 gav 5 268 kronor.

Artikeltaggar

Bengt BergBjörn GoopIsabell FlackingKristian LindbergMagnus JakobssonMellby FreeÖrebroTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.