Hoppa till huvudinnehållet

SVT borde lyssna på Janne Josefsson

Publicerad:
Mer Josefsson i rutan.
Mer Josefsson i rutan. Foto: Nelson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sveriges television får stark kritik för att vara partisk och ensidig i sin rapportering om svenskt skogsbruk.

Såväl Skogsstyrelsen som Naturvårdsverket och Sveriges lantbruksuniversitet har sett sig nödsakade att gå ut och påpeka rena faktafel i hur SVT framställer skogsbruket i dokumentären Slaget om skogen.

SVT verkar ta kritiken med en klackspark. Miljöpartiet verkar så övertygande om att de dominerar SVT att det inför deras kongress fanns ett förslag om att ta över femton minuter i varje Aktuelltsändning och köra politiskt styrt ”Klimatnytt” (Svenska Dagbladet 8/10).

Sättet att beskriva skogsbruket faller in i ett mönster där SVT kritiseras av allt fler röster för att öppet ta ställning i samhällsfrågor. Ett annat färskt exempel är hur SVT kommenterade förtalsrättegången i Göteborg mot Ann-Sofie Hermansson. SVT:s Kulturnyheterna publicerade en text som kategoriserades som analys men som pläderade för det rätta i att Ann-Sofie Hermansson drogs in för domstol (SVT 7/9).

I praktiken var det en ledartext som SVT publicerade om rättegången. När en journalist kommenterade nyheter utifrån ideologiska utgångspunkter och inte bara berättar vad som hänt, utan vad han eller hon tycker borde hända, är det inte längre bara en analys. Problemet är att ledarsidor skall vara öppna med sin ideologiska färg, vilket SVT inte är – av den enkla anledningen att SVT har ett särskilt uppdrag att eftersträva opartiskhet.

En som starkt kritiserade SVT:s ställningstagande i fallet med rättegången mot Hermansson var Janne Josefsson, SVT:s kände grävjournalist. I en debattartikel i Dagens Nyheter kallar han SVT Kulturnyheternas analys för ”en skandal som än en gång äventyrar förtroendet för public service”.

Just Janne Josefssons roll i debatten kring SVT:s opartiskhet i olika frågor är intressant. Josefsson är på samma gång public service-tankens främste tillskyndare och en av SVT:s hårdaste kritiker. Det bör inte ses som en motsägelse. De som tycker att public service har en viktig roll att fylla är de som har störst anledning att uppröras när public serviceföretagen gör snedsteg.

Varför inte ge Janne Josefsson jobbet att skapa ett mediemagasin för public service? Det är en idé han själv fört fram vid olika tillfällen. I ett sådant program skulle journalister med olika bakgrund kunna granska objektivitet och tendens i public service. Med ett sådant program kunde public service ta tillbaka initiativet och trovärdigheten i de egna idealen. De som ogillar public service skulle få färre argument och kvaliteten i journalistiken skulle sannolikt öka. Förhoppningsvis skulle det i förlängningen leda till ett bättre demokratiskt samtal i Sverige.

Public service-företagen har ett viktigt uppdrag att granska politiken och samhällsutvecklingen. För att kunna göra det med trovärdighet måste de också granska sig själva.

Artikeltaggar

Ann-Sofie HermanssonJanne JosefssonJournalistikLedareNaturvårdsverketPublic serviceSkogSkogsbrukSkogsstyrelsenSLUSVT