Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Vem ska bestämma om handelsverksamheten?

Publicerad:
Marken är under ständig påverkan av de redan etablerade verksamheter som dominerar området, skriver Anders Gårdfeldt.
Marken är under ständig påverkan av de redan etablerade verksamheter som dominerar området, skriver Anders Gårdfeldt. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det ingår inte i det kommunala uppdraget att hindra viss handel samtidigt som man hjälper fram en annan typ av handel, skriver Anders Gårdfeldt.

Svar till Linda Larsson med flera (NWT 13/10).

Ledande S-politiker i Karlstad vill ha en oberoende handelsutredning. Varför det och oberoende från vad? I sort sett all handel i Sverige styrs i dag av utbud och efterfrågan, det kallas marknadsekonomi. Nu vill S-sidan att handeln skall styras med pekpinnar. Det får inte vara vissa typer av butiker på Bergvik, man får bara etablera sig med sällanköpsvaror m m. Är det så vi vill ha det? Skall Linda Larsson, Anders Tallgren och Maria Rydberg styrda av Håkan Holm Alteblad bestämma vad vi skall handla och var vi skall handla? Kanske även när och hur mycket?

Nej tack, det kallas planhushållning och vill man ha det bör man flytta till ett land med dessa ideal. Kommunen har planmonopol vilket innebär att kommunen skall hushålla med marken på sådant sätt att marken används till det den är mest lämpad. Det ingår inte i det kommunala uppdraget att hindra viss handel samtidigt som man hjälper fram en annan typ av handel.

”Köpa grisen i säcken” är struntprat. S köper ingenting! Företagare vill etablera sig i Karlstad och S-sidan säger det går bra om man säljer sådant som S kan acceptera. Har vi någonsin tidigare begränsat antalet matbutiker, färghandlare, ekiperingsaffärer, elektronikförsäljning, vitvaruhandel, bygghandel, restauranger, gallerier, padelhallar eller bilhandlare m m? Svaret har hittills varit nej. Handel konkurrerar med handel genom utbud, kvalitet, priser, läge m m.

Så skriver du en debattartikel

Det är avsiktligt en felaktig beskrivning att säga att ”en ny handelsplats” planeras när Bergviks handelsområde vill växa österut mot Biltema. En naturlig och högst rimlig expansion. Med samma resonemang undrar jag vad som pågår i området öster om rondellen i Välsviken. Där är skogen verkligen skövlad helt, utan någon debatt eller synpunkter, eller år av utredningar. Varför går det bra? Logiken saknas helt.

När Karlstad växer ökar givetvis behovet av att förse medborgarna med de varor tjänster arbetstillfällen och infrastruktur som efterfrågas. Är det meningen att den expansionen enbart skall sugas upp av befintliga och redan etablerade aktörer i kommunen? Önskar vi förbjuda nya företagare att etablera sig? Självklart inte anser jag. All nyetablering är önskvärd. Det svåra är balansen mellan expansion och bevarandet av vissa miljöer. Då är det enligt min uppfattning viktigt att hantera frågan så att man ”får mest valuta för pengarna”. Spar mark och miljöer där dessa har en reell möjlighet att ”överleva”.

Det är rent nonsens att spara träden längs Bergviksvägen. Vad är det för bevarandevärd skog, miljö, eller nyckelbiotop som vi anser bör bevaras för all framtid? Marken är under ständig påverkan av de redan etablerade verksamheter som dominerar området. Där finns inget bevarandevärt. Den kungsfågel som satt i ett träd längs Bergviksvägen för fem år sedan har med största sannolikhet flyttat på sig. Den som inbillar sig att det går att ha ett opåverkat reservat mitt i ett handelsområde lever inte i verkligheten. Skydda mark och skog där den har en reell möjlighet att överleva i orört skick.

Socialdemokraternas kovändning i frågan framstår enbart som röstfiske genom sitt frieri med Miljöpartiet och ”kottplockaraktivister”. Man visar sitt sanna jag och förordar planhushållning.

Nej, låt de som bevisligen är duktiga på handel sköta expansionen i takt med den ökade inflyttningen till Karlstad. Ingen tror väl på allvar att Socialdemokraterna i Karlstad är bättre lämpade att bedöma framtida handel än de som haft handel som sitt yrke i decennier.

Vem behöver fler utredningar?

Anders Gårdfeldt

Vd, Francks kylindustri

Artikeltaggar

Anders TallgrenBergviks köpcentrumBiltemaButikerDebattHåkan Holm AltebladKarlstads kommunLinda LarssonMånsbergetMaria RydbergMiljöpartietSocialdemokraternaVälsviken