Hoppa till huvudinnehållet

Planer på bostäder i I2-skogen – nu varnar förvaltningen för risker

Publicerad:
Väster om Älvåker och Råtorp finns två områden som pekas ut för bostäder på lång sikt. Arkivbild.
Väster om Älvåker och Råtorp finns två områden som pekas ut för bostäder på lång sikt. Arkivbild. Foto: Joachim Lagercrantz

Nya bostadsområden kan tillkomma – på bekostnad av friluftslivet.

Karlstads kultur- och fritidsförvaltning ser en risk med att I2-skogen krymper om förslaget till ny översiktsplan blir verklighet.

NWT har tidigare berättat om förslaget till ny översiktsplan 2050, som bland annat föreslår nya bostäder i I2-skogen.

Nu har kommunens egen kultur- och fritidsförvaltning tyckt till.

Och man har synpunkter på att flera friluftsområden, som I2-skogen och Tyrskogen, kan minska i storlek om förslaget blir verklighet och bostäder byggs.

”Karlstads vardagsrum”

Förvaltningen kallar I2-skogen hela Karlstads vardagsrum och vill att området så långt som möjligt hålls intakt i sin helhet.

Planerna på bostäder, bland annat mellan Gustavsberg och Hultsberg, norr om Våxnäs och intill Råtorp lyfts fram som en krock mellan friluftsliv och utvecklingen av bostäder.

”Rent textmässigt får friluftslivet och dess värden stor plats, men i markanvändningskartan får flera befintliga områden för friluftsliv minskad yta”, skriver förvaltningen om förslaget till översiktsplan.

– Vi vill ju behålla så mycket som möjligt. I översiktsplanen skrivs att det är ett viktigt område, samtidigt som man flaggar för bostadsbyggande i området både söder- och österifrån, säger Anders Holmquist, utvecklingschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Här gäller det att hitta ett samspel mellan nybyggnation och friluftslivet och det viktiga område som finns där i dag. Så att man inte bygger stora bostadsområden utan, om man ska bygga där överhuvudtaget, bygger mindre områden och ser till att få gröna stråk mellan områdena.

Artikeltaggar

ÄlvåkerAnders HolmquistBostad och byggenGustavsbergHultsbergI2-skogenKarlstads kommunKarlstads kommunRåtorpTyrskogenVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.