Hoppa till huvudinnehållet

Nya satsningen i Karlstad – kan bli stor stadsfest

Publicerad:
Tre stora hotellkonkurrenter i Karlstad går samman i ett i Sverige unikt samarbete i januari kallat Wine & Walk. Här diskuterar tre hotelldirektörer happeningen som kan mynna ut i en stor stadsfest, Lotta Kruse (Scandic Winn), Anna Björkenstam (Statt) och Lena Malmberg (Plaza).
Tre stora hotellkonkurrenter i Karlstad går samman i ett i Sverige unikt samarbete i januari kallat Wine & Walk. Här diskuterar tre hotelldirektörer happeningen som kan mynna ut i en stor stadsfest, Lotta Kruse (Scandic Winn), Anna Björkenstam (Statt) och Lena Malmberg (Plaza). Foto: Per Mårtensson

I januari har värmlänningarna en ny happening att se fram emot i centrala Karlstad. Något som har potential att växa till en stor stadsfest i framtiden.

Här står direktörerna från tre stora hotell i Karlstad och diskuterar sitt i Sverige unika samarbete i pandemins spår.

– Vi kallar det Wine & Walk. Det är ingen ny vinmässa utan ett event, berättar idékläckaren Lennart Åhs.

Den 28 och 29 januari är det dags. Elite Stadshotellet, Scandic Winn och Clarion Hotell Plaza samarbetar om festen.

– En grupp på vardera 100 personer samlas på varje hotell. Under ledning av en presentatör får de provsmaka viner och ostar. På det ena hotellet är det italienska, på det andra spanska och på det tredje franska. När provsmakningen är klar promenerar respektive grupp vidare till nästa hotell tillsammans med en värd, berättar Åhs.

Därav namnet Wine & Walk.

Fredag 28 januari handlar det om en starttid, på tidig kväll. Då kan man ta emot totalt 300 gäster.

Dagen efter erbjuds två olika starttider.

– Då kan vi alltså ta emot totalt 600 gäster.

"Ett måste efter pandemin"

Efter provsmakningarna erbjuder alla tre hotellen en middag som avslutning.

– Jättekul att vi kan visa upp ett samarbete trots att vi är konkurrenter från olika kedjor. Det här är ett helt unikt samarbete i hotell-Sverige. Ett måste nu efter våra stora svårigheter under pandemin, konstaterar Lena Malmberg, direktör på Plaza.

– Jättekul koncept och roligt med något helt nytt. Vi tände direkt. Folk är sugna på event nu och det här ger oss också möjligheter att uppmärksamma vad vi har i Karlstad, och på bekvämt promenadavstånd, säger Anna Björkenstam, hotelldirektör på Statt.

– Det här är ett evenemang som även kan locka långväga gäster. Samtidigt ger det även våra hotell en möjlighet att visa upp för boende i Karlstad med omnejd att vi faktiskt också kan erbjuda väldigt fina restauranger på våra hotell, säger Lotta Kruse, hotelldirektör på Scandic Winn.

Gick på knäna

Idén föddes mitt under brinnande pandemi.

– Hotell och krogar gick bokstavligen på knäna. Jag ville hitta ett sätt där de kunde samarbeta och i en för pandemin anpassad form, i mindre och mysigare skala. Inte stort och svulstigt.

Lennart Åhs var med och startade mässan Vin&Deli, som sedan hamnade hos Färjestad när han blev vd för FBK:s Great Event of Karlstad. Han har även varit inblandad i Skål-mässan.

– Med Wine & Walk förväntar vi oss ett glädjefyllt event, där folk har jäkligt trevligt tillsammans utan att behöva trängas. Det är ingen mässa. Vi har planer på att följa upp med ett bubbelevent 6-7 maj, med provsmakning av cava, champagne och spumante, berättar Åhs.

På fredagen samlades en stor grupp inblandade på Plaza, för att prata om stora projektet Wine & Walk. Från vänster Anders Dahl, Scalateatern, Annie Dahlstedt, Winn, Monika Thudén-Lindqvist, Statt, Lotta Kruse, Scandic Winn, Lena Malmberg, Plaza, Sofie Frohm, Plaza, Hanna Åkerstedt, Visit Members, Åsa Eriksson, Centrum Karlstad, Anna Björkenstam, Statt och Lennart Åhs.
På fredagen samlades en stor grupp inblandade på Plaza, för att prata om stora projektet Wine & Walk. Från vänster Anders Dahl, Scalateatern, Annie Dahlstedt, Winn, Monika Thudén-Lindqvist, Statt, Lotta Kruse, Scandic Winn, Lena Malmberg, Plaza, Sofie Frohm, Plaza, Hanna Åkerstedt, Visit Members, Åsa Eriksson, Centrum Karlstad, Anna Björkenstam, Statt och Lennart Åhs. Foto: Per Mårtensson

Stor grupp samlades

Hotell på orter både i och utanför Värmland har redan nu visat intresse för Karlstads Wine & Walk-koncept.

På fredagen samlades en stor grupp inblandade på Plaza, för att prata om projektet. Förutom de tre hotelldirektörerna även Åsa Eriksson, chef för Centrum Karlstad, Hanna Åkerstedt, ordförande för Visit Members, Sofie Frohm, beer- and beverage-manager på Plaza, Anders Dahl, teaterdirektör på Scala, Monika Thudén- Lindqvist, restaurangansvarig på Statt, Annie Dahlstedt, food- and beveragemanager på Winn och Lennart Åhs.

"Kan bli stor stadsfest"

– Ett fantastiskt koncept som ger oändliga möjligheter i framtiden. Wine & Walk kan paketeras och byggas ut till en stor stadsfest. Vi har ju ett fantastiskt utbud att visa upp i Karlstad för den här målgruppen, säger Hanna Åkerstedt.

– Fantastiskt kul med ett stort event i centrala Karlstad igen, och intresset är ju stort för mat och kultur. I dessa tider krävs mer av samarbete mellan konkurrenter. Att vi hjälps åt, säger Åsa Eriksson.

– Jättespännande att få visa upp att vi inte bara är hotell, säger Monika Thudén.

– Jag ser det här som en riktigt rolig nystart på det nya året efter pandemin och en kul utmaning för oss, konstaterar Annie Dahlstedt.

Scalas teaterdirektör Anders Dahl är engagerad i eventets logistik och biljettförsäljning.

"Livar upp centrum"

– Det kommer att röra sig många vuxna i stan på kvällarna under Wine & Walk, och det är kul och livar upp centrum. Nu blir det en kul utmaning att få till logistiken riktigt bra, säger han.

Förhoppningen är att Wine & Walk ska bli årligen återkommande.

– Jag tror att det finns ett väldigt stort uppdämt behov av att ha riktigt kul tillsammans nu, säger Åhs.

Artikeltaggar

Anders DahlAnna Björkenstam WedbergÅsa ErikssonGreat Event of KarlstadHanna ÅkerstedtKarlstadLennart ÅhsNyheterScandic Winn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.