NWT vill bygga 125 hyresrätter vid Stora torget

Publicerad:
Folksam-huset till vänster planeras byggas på med två våningar samt takterrasser i NWT Gruppens 300-miljonerssatsning vid Stora torget. Foto: Fotomontage: Sweco

NWT Gruppen planerar en utbyggnad av kvarteret Enigheten vid Stora torget. Det ska bli en påbyggnad med två våningar mot Västra Torggatan och tre våningar mot Herrgårdsgatan samt fyra gårdshus på innergården.

– Det blir cirka 125 hyresrätter samt lokaler.

Beskedet lämnas av NWT:s fastighetschef Magnus Henriksson.

I dagarna gick den nya detaljplanen som ska göra satsningen möjlig ut på samråd. Fram till och med den 26 november kan man tycka till om den.

– Projektet är en storsatsning, en investering på cirka 300 miljoner kronor på en väldigt central plats i Karlstad, säger Magnus Henriksson.

Magnus Henriksson, fastighetschef.
Magnus Henriksson, fastighetschef. Foto: Mimmi Törnberg

Påbyggnad i två plan

Det är i kvarteret där NWT tidigare hade sin redaktion och tryckeri som investeringen planeras. Ett av husen som är tänkt att byggas på är Folksam-huset.

– Vi planerar en påbyggnad med två våningar. Här blir det även takterrasser både för restaurang och kontor.

– Dessutom vill vi bygga på huset mot Herrgårdsgatan i samma kvarter med tre våningar och på innergården planerar vi för totalt fyra gårdshus, säger Magnus Henriksson

På innergården i kvarteret Enigheten vill NWT Gruppen bygga fyra gårdshus med bostäder. Här blir det även en satsning på att skapa en grön miljö.
På innergården i kvarteret Enigheten vill NWT Gruppen bygga fyra gårdshus med bostäder. Här blir det även en satsning på att skapa en grön miljö. Foto: Illustration: Sweco

Ett hus blir fyra våningar och de tre andra två våningar höga. I dessa hus blir det enbart bostäder och detta är den största delen av hela projektet.

– Sammanlagt vill vi i kvarteret Enigheten bygga 120-125 lägenheter, alla hyresrätter. Det handlar om mindre lägenheter. Till det kommer lokaler, framför allt kontor om totalt 1 200-1 500 kvadratmeter.

Tanken är att dela in projektet i tre etapper där man börjar med påbyggnaden på Folksam-huset, fortsätter med gårdshusen och avslutar med utvecklingen av huset på Herrgårdsgatan.

Det gula huset längs Herrgårdsgatan är tänkt att byggas på med tre våningar som här illustreras.
Det gula huset längs Herrgårdsgatan är tänkt att byggas på med tre våningar som här illustreras. Foto: Fotomontage: Sweco

– Vi räknar med att de tre etapperna tar minst fem år att genomföra och ser fram emot att dra i gång det här stora projektet. Läget är ju jättebra och vi tror att intresset för att bo och verka så här centralt är stort, säger Magnus Henriksson.

”Jättebra tillskott”

– Projektet har många spännande element, bland annat bostäderna på innergården med radhuskaraktär mitt i stan och takterrassen för restaurang. Sammantaget är detta ett jättebra tillskott mitt i stan, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD)

Nämnden har dock sagt nej till NWT:s första planer på en tillbyggnad av kvarteret även ut mot Kungsgatan.

– Vi vill behålla dagens fasad och skala intakt mot Stora torget, säger Nilsson.

Nästa höst skulle detaljplanen kunna klubbas.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonMagnus HenrikssonNWT Gruppen ABStadsbyggnadsnämndenTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare