Hoppa till huvudinnehållet

Ludivine utforskade paradiset – landade i Lesjöfors

Publicerad:
Konstnären Ludivine Thomas-Andersson bor i Lesjöfors och ställer ut på Konstfrämjandet i Karlstad. Utställningen pågår 22 oktober till 6 november och visar hennes drömmars konstmuseum i miniatyrformat.
Konstnären Ludivine Thomas-Andersson bor i Lesjöfors och ställer ut på Konstfrämjandet i Karlstad. Utställningen pågår 22 oktober till 6 november och visar hennes drömmars konstmuseum i miniatyrformat. Foto: Tommy Pedersen

Kärleken och konsten ledde konstnären Ludivine Thomas-Andersson från Frankrike till Sverige.

I ett konstprojekt utforskade hon bilden av paradiset – och landade i Lesjöfors.

När NWT träffar den franskfödda konstnären håller hon och hennes man på och packar upp en utställning, som öppnar på Konstfrämjandet på Herrhagen under fredagskvällen.

No big deal heter utställningen och den rubriken passar både väldigt bra och väldigt dåligt: visst är det många riktigt små saker hon visar, när hon i dockskåpsliknande modeller av konsthallar lyfter in miniatyrer av egenskapade konstverk.

Samtidigt är det ett stort och omfattande arbete och tankarna kring verken räcker långt utanför utställningsrummet.

– Titeln är ironisk – det var ett sånt stort arbete! säger hon och skrattar.

Drömutställning

Det hon skapat med tålamod och fingerfärdighet är fyra hus med konst.

– Konceptet är att visa min drömutställning. Den består av fyra lådor, som är museer, förklarar hon.

De dockskåpsliknande konstverken är miniatyrer av drömutställningar, men handlar också om ändrade planer och livet under pandemin.
De dockskåpsliknande konstverken är miniatyrer av drömutställningar, men handlar också om ändrade planer och livet under pandemin. Foto: Tommy Pedersen

Hon berättar att hon inspirerats av Marcel Duchamp:

– Han gjorde ett verk som hette La Boîte-en-Valise, som betyder en låda i en resväska. De innehöll miniatyrer av hans verk.

Många av miniatyrerna som Ludivine Thomas Andersson visar i sin utställning har också förlagor i stort format, men till skillnad från Duchamps är hennes miniatyrer skalenliga och flyttas in i skalenliga minimuseer, som dock inte har verkliga förlagor.

– Det är drömmuseer. Jag övervägde att göra dem i form av olika museer, men jag bestämde mig för att göra dem på mitt sätt.

Är det här en dröm du vill ska förverkligas?

– Jag har tänkt på det. Det är svårt att säga! Om det blev sant idag skulle jag inte kunna tro det, men så klart skulle jag gilla det.

Planer och drömmar

Miniatyrerna är också ett lekfullt sätt att pröva tankar kring konsten, livet och pandemin.

– När pandemin startade reagerade vi alla olika. En del människor stannade livet och bara väntade på att det skulle vara över. Andra, som jag, tänkte mer att vi gör upp planer ändå. Utställningen handlar också om att göra upp planer. Det är ett sätt att prata om mina drömmar. Konstverken jag visar här är både sådana som jag redan gjort och sådana jag inte gjort än. Om jag tänker på mig själv om fem år har jag ingen aning om hur min framtida konst kommer att se ut.

Från Paris till Örebro

Den ovissheten har hon inga problem med och hon verkar heller inte vara den som är rädd att slå in på nya spår.

Konstnären Ludivine Thomas-Andersson har bytt Frankrike och en medelstor stad mot Sverige och Lesjöfors. Och trivs.
Konstnären Ludivine Thomas-Andersson har bytt Frankrike och en medelstor stad mot Sverige och Lesjöfors. Och trivs. Foto: Tommy Pedersen

Hon är uppvuxen i en medelstor stad söder om Paris och när hon träffade en svensk man bodde de först tillsammans i Frankrike några år. 2016 tyckte Ludivine att det var dags att flytta utomlands och varför inte till Sverige? Örebro blev första adressen, innan ett konstprojekt gav en ny riktning.

Utforskade paradiset

Ludivines lärare Claire Roudenko-Bertin, som undervisar på konsthögskolan Ècole Nationale Supérieure d´Arts Paris-Cergy, drog igång ett projekt i samarbete med Lesjöfors museum. Ludivine hakade på och tillsammans utforskade deltagarna aspekter på paradiset – med den östvärmländska bruksorten som utgångspunkt.

Sedan 2018 är Lesjöfors hennes hemort. De har till och med köpt hus där:

– Just nu renoverar vi för att bygga en studio till mig, berättar hon nöjt.

Vad betyder Lesjöfors för dig?

– Det är både ett paradis och ett ställe som är ganska tufft. Allt du vill göra är långt borta och du måste vara organiserad och förberedd, säger hon.

På den lilla orten finner hon arbetsro:

– Jag är ganska solitär, jag kan vara ensam utan problem och kan fokusera på mitt arbete.

Ludivine Thomas-Andersson arbetar som konstnär. Hennes man jobbar i Vansbro men får också rycka in och vara med och hänga utställningen i Karlstad.
Ludivine Thomas-Andersson arbetar som konstnär. Hennes man jobbar i Vansbro men får också rycka in och vara med och hänga utställningen i Karlstad. Foto: Tommy Pedersen

Det har resulterat i utställningar både i Sverige och utomlands och snart drar hon iväg på ett nytt äventyr:

– Jag reser till Berlin i sex månader, för jag har fått en inbjudan till ett konstnärsresidens, berättar hon.

Men du kommer väl tillbaka till Lesjöfors?

– Ja, självklart! Mitt liv finns där och jag planerar inte att flytta någonstans.

No big deal heter konstnären Ludivine Thomas-Anderssons utställning på Konstfrämjandet.
No big deal heter konstnären Ludivine Thomas-Anderssons utställning på Konstfrämjandet. Foto: Tommy Pedersen

Artikeltaggar

HerrhagenKarlstadKonstKonstfrämjandetKonstnärLesjöforsLesjöfors museumMänskligtNöje/KulturSamhälleUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.