Cyklister och förare av elsparkcyklar drog på sig dryga böter när polisen genomförde en riktad kontroll i Karlstad under veckan.
– Många cyklister verkar leva i tron att det räcker att de själva ser övrig trafik. Men utan varken belysning eller reflexer utgör de en stor fara inte bara för sig själva utan även för övriga cyklister och motorfordon, säger Mikael Blomberg, insatschef för den riktade insatsen.
308 av 400 kontrollerade cyklister saknade belysning eller använde den inte.
– Det är många som säger att de har det hemma eller att de har tänkt köpa det imorgon eller att de har köpt men inte monterat, säger Lars Hedelin, presstalesperson i polisregion Bergslagen och fortsätter:
– Men de har väldigt stor förståelse när man berättar att det är ett stort problem.
Kontrollerna utfördes under måndags-, tisdags- och onsdagskväll från klockan 18.00 och polisen stod bland annat vid Wermland operan i Klara och vid Löfbergsskrapan i inre hamn i Karlstad.
– De stod ju företrädesvis där det är mycket cykeltrafik och cykelöverfarter, bland annat stod man vid Löfbergs lila. Där är det en ganska komplicerad trafikkorsning med rondell och cykelöverfart – och väldigt mycket trafik åt alla håll, säger Lars Hedelin.
Varje brist på cykeln blir 500 kronor i böter och som mest kan man få 1250 kronor.
– Det blir lite rabatt när man har dragit på sig väldigt många, säger Lars Hedelin.
Detta ska du ha på cykeln:
Lampor
• En fram med fast vitt sken
• En bak med fast rött sken
Reflexer
• I ekrarna så att du syns i sidled
• En vit fram
• En röd bak
Cykla i mörker
Att inte ha det som lagen kräver på cykeln innebär stora risker för andra och en själv när man kör i mörker.
– Bilar har ju inte en chans att stanna i och med att du inte får någon som helst ljusvarning, säger Lars Hedelin.
Men det är inte bara risk för att motorfordon krockar med cyklar, utan risken för att två cyklister ska kollidera är också stor.
– Cyklar kan ju lätt komma upp i 30 kilometer i timmen och om det kommer två cyklar i den hastigheten då kan du cykla ihjäl dig utan problem, säger Lars Hedelin.
Personer som jobbpendlar är bäst på att utrusta sina cyklar med allt nödvändigt och kompletterar även med reflexväst ibland. Sämst är ungdomar 15-20 år, som även ofta cyklar utan hjälm enligt polisen.
Elsparkcyklar
Även elsparkcyklar kontrollerades under insatsen. Där kollade polisen motoreffekt och fordonets konstruktiva hastighet för att se om det eventuellt behövs körkort och annan utrustning som godkänd hjälm.
Ett stort antal förare bötfälldes för bristande synlighet och belysning samt paråkning. En del bötfälldes också för att de saknade skyddshjälm i de fall där elsparkcykeln klassades som moped klass 2.
– När vi tittar på sammanställningen från cykelkontrollerna så blir det tydligt att vi återkommande måste kontrollera oskyddade trafikanter genom liknande insatser. Målsättningen är att ingen ska behöva skadas eller förolyckas i trafiken, säger Mikael Blomberg.