Hoppa till huvudinnehållet

Maja och familjen ryter ifrån: ”Jag förstår inte hur folk kan vara avundsjuka”

Publicerad:
Maja Eriksson har blivit mobbad under stora delar av sin tid i grundskolan.Hon berättar om stödet hon fått men även den avundsjuka och ryktesspridning som uppstått.
Maja Eriksson har blivit mobbad under stora delar av sin tid i grundskolan.Hon berättar om stödet hon fått men även den avundsjuka och ryktesspridning som uppstått. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Saker vi inte pratar om. FT har tidigare skrivit om Maja Eriksson, 17, som blivit mobbad under större delen av sina grundskoleår. Maja har fått enormt stöd efter att hon berättade sin historia i media, men nu vill hon och mamma Camilla Eriksson ryta ifrån till de personer som har spridit rykten och anklagar Maja för att överdriva sin historia.

– Det känns som att det finns en viss slags avundsjuka i den uppmärksamheten Maja har fått. Men Maja skulle ju självklart hellre ha valt ett friskt tonårsliv, säger mamma Camilla.

FT träffade Maja för första gången tidigt i juni i år. Sedan dess har flertalet artiklar publicerats om hennes resa. Stödet har varit stort men under den senaste tiden har Maja och hennes familj fått höra att det sprids rykten samt att folk i trakten förminskar Majas historia.

– Det största stödet vi fått kommer utifrån, inte från folk i byn, säger Camilla och tillägger:

– Vuxna personer som kommit fram och frågat hur det går med Maja kan räknas på en hand.

Maja berättar att hon till exempel blir utstirrad när hon åker till affären i byn.

– Man märker ju att folk tittar, men jag försöker att inte bry mig så mycket om det, säger Maja och berättar att hon märkt av en viss avundsjuka runt henne sedan hon figurerat i media.

– Men så är det ju till exempel med influencers också, när de berättar om något öppet, då får stöd, men även mycket näthat och elaka kommentar.

Bland annat har familjen fått höra att folk tycker att Maja har överdrivit sin historia. Att det ”pratats på stan” om att de inte tycker att det varit så farligt under Majas skolgång som hon hävdat.

– Det finns ingen som har rätt att förminska Majas upplevelser, det här är ju hennes historia och det hon har känt och upplevt. Det är väl ingen som vill ha social fobi, ätstörningar och sömnproblem. När vi som familj tillsammans med läkare och psykolog har kämpat för att bygga upp Majas självkänsla och tron på sej själv så blir man oerhört ledsen men också arg när folk tar sig friheten att bedöma hennes upplevelser och känslor. Jag förstår varför mobbning bara fortsätter, det är ingen som sätter ner foten, säger Camilla.

Maja Eriksson kommer fortsätta att jobba mot mobbning. Hon driver nu även ett UF-företag där hon säljer sina armband.
Maja Eriksson kommer fortsätta att jobba mot mobbning. Hon driver nu även ett UF-företag där hon säljer sina armband. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Under de senaste dagarna har det även kommit fram att en annan person har tagit Majas historia och gjort den till sin egen på sociala medier.

– Det är en 11-årig tjej som tagit Majas idé och har börjat göra exakt samma armband som Maja gör och säljer. Hon har även tagit citat från det Maja berättat om i tidningen och lagt ut på sina egna sociala medier. Maja blir jätteledsen, visst det är bra att fler jobbar mot mobbning, men det här är respektlöst, säger Camilla.

Allting har gått så långt att mamma Camilla kände att hon var tvungen att ryta ifrån.

– Jag kände att jag var tvungen så jag skrev ett inlägg på Majas Facebooksida.

Utdrag från texten:

”Nu måste jag ryta till! Det har kommit till vår kännedom att det går ett rykte/skitsnack på byn. Att Majas utsatthet i skolan inte var så farlig och att vi skulle överdriva. Då måste jag ställa några frågor till er som sprider detta. Vem har gett er rätten att ta ifrån Maja sina upplevelser? Hur kan man ens tro att man går ut med sånt här i media om man skulle överdriva? Tror ni att man får anorexia, sömnsvårigheter, depression, ångest och social fobi för att man överdriver? Tror ni att man äter mediciner för dessa åkommor för att man överdriver? Tror ni man åker in till Centralsjukhuset varannan och ibland varje vecka för att man överdriver? Tror ni inte att man hellre skulle välja ett friskt tonårsliv? Men nu förstår jag varför mobbning förekommer och fortsätter. När det finns vuxna som inte tar detta på allvar. Eller är det kanske så att man inte vill förstå, se eller höra. Betyder detta att man tycker att mobbning är okej? Eller är det bara för att ert barn inte är eller varit utsatt. Måste säga att det är en enorm feghet hos er som ger sig själva rätten att tro sig veta och att sprida detta rykte utan att ens prata med Maja eller oss. Men som jag skrivit förut i ett inlägg så är ni så välkomna att ställa frågor och prata med oss så berättar vi sanningen, hela sanningen. Jag är glad att det finns människor runt oss som förstår hur fel detta är och berättar för oss att snacket går /Majas mamma.”

Egen hemsida

Trots allt jobbigt just nu väljer ändå Maja att fortsätta sitt arbete med att förebygga mobbning. Hon är i rappet med att starta en egen hemsida.

– På sidan kommer jag sälja mina armband. Det kommer även vara som ett forum, eller blogg där jag berättar min historia. Kanske kan det stötta andra barn i samma sits. Jag får göra det här som mitt UF-företag, så det är bra, berättar Maja.

– Det är ett företag från Karlstad som hjälper till med sidan ideellt, han som driver företaget tyckte att det var för en god och viktig sak. Vi kommer också börja sälja hoodies och dekaler som man kan köpa för att stödja, avslutar Camilla.

Maja tillverkar armband med ordet "Fighter" som kommer finnas att köpa på hennes hemsida framöver.
Maja tillverkar armband med ordet "Fighter" som kommer finnas att köpa på hennes hemsida framöver. Foto: Sanna Aronsson Sandberg
Maja, 17, blev utfryst under hela högstadiet: ”Vill inget hellre än att ha ett normalt tonårsliv”Maja efter det stora stödet: "Känns bra med sån respons"Mc-gäng stöttar Maja och hennes familj med manifestation mot mobbningStarka känslor och tydligt budskap: ”Mobbning är aldrig okej!”

Artikeltaggar

LesjöforsMobbningNyheterSaker vi inte pratar om

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.