Hoppa till huvudinnehållet

Om skolvaccineringen i Degerfors : ”Det här är inget man kan ta lätt på”

Publicerad:
När det nu erbjuds vaccin för 12-15-åringar mot covid -19, så erbjuds vaccination på vissa skolor, men ännu inte i Degerfors vilket mött reaktion i regionen. Det bollas åter i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande.
När det nu erbjuds vaccin för 12-15-åringar mot covid -19, så erbjuds vaccination på vissa skolor, men ännu inte i Degerfors vilket mött reaktion i regionen. Det bollas åter i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt uppgifter i regionen är Degerfors den enda kommun i länet som nekat skolvaccinering av 12-15-åringar. Men enligt kommunledningen har man inte sagt nej, fast man tycker inte att det här är något man kan ta lätt på, vare sig vad gäller dataskyddsförordning eller om något händer barnen.

Socialdemokraternas Johanna Svärd har skrivit en interpellation, med stöd från Liberalerna, till kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) där hon ifrågasätter varför Degerfors kommun är den enda kommunen som sagt nej till vaccinering av 12-15-åringar i Region Örebro län.

Svärd frågar varför Mylly inte vill underlätta för de grupper Folkhälsomyndigheten sagt ska erbjudas vaccin och betonar att det är via skolan man har möjlighet att nå alla barn, oavsett socioekonomisk bakgrund.

Degerforspolitikern Johanna Svärd (S) är ledamot i regionfullmäktige och i beredningen för närsjukvård, där hon fått veta att endast Degerfors sagt nej till vaccinering i skolan.

Johanna Svärd , Socialdemokraterna i Degerfors, har skrivit en interpellation angående vaccinering i skolorna.
Johanna Svärd , Socialdemokraterna i Degerfors, har skrivit en interpellation angående vaccinering i skolorna. Foto: Kajsa Juslin

– Om de vill hitta annan lösning och skicka barn för vaccinering till Karlskoga eller vad de tänker vet jag inte, men jag frågar varför inte Degerforsbarn ska få samma förutsättning som resten av barnen i länet. Regionen vill ju vara behjälpliga genom att flytta noderna till skolan, för alla barn har inte samma förutsättningar att ta sig till vårdcentral och så vidare. Det är ju anmärkningsvärt att inte Degerfors vill hjälpa till att göra det mer tillgängligt, säger Johanna Svärd.

Inte beslutat

Mylly säger att det inte finns något beslut kring detta än men att diskussionerna pågår.

Kim Bäckström (V) är KUN-ordförande och enligt honom har inga beslut tagits kring vaccinationen av 12-15-åringar i skolorna.
Kim Bäckström (V) är KUN-ordförande och enligt honom har inga beslut tagits kring vaccinationen av 12-15-åringar i skolorna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Detsamma säger Kim Bäckström (V), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, KUN. Kommundirektör Teresa Zetterblad slår fast att man i ledningen tittar på lösningar som blir bäst för kommunens barn och unga.

Tillsammans med skolchef Christer Carlsson, som hållit i frågan, säger de att det är felaktig information att Degerfors ställer sig utanför, men att man däremot är angelägna om att uppdraget genomförs på korrekt sätt.

Jag frågar varför inte Degerforsbarn ska få samma förutsättning som resten av barnen i länet (Johanna Svärd)

Länets tolv kommuner har, enligt Carlsson, tillsammans med vaccinationsnoderna kommit fram till olika lösningar.

– I Örebro har regionen gått med på att ta hand om hela projektet och vi diskuterar, utifrån den analys vi gjort med noden i Karlskoga, hur vi ska lösa det på ett sätt så vi inte begår fel i förhållande till våra egna styrdokument. Det här är inget man kan ta lätt på, säger Carlsson.

Vad är det för skillnad mot när skolan vaccinerar mot annat?

– Det är jättestor skillnad, för där har vi fått uppdrag av staten att vara vaccinatörer, då har vi delegation på det. I det här fallet är det regionen som fått uppdraget av staten, att vaccinera medborgarna, och sen försöker de lägga ut det på entreprenad till oss. Då blir det en väldigt snårig juridisk frågeställning runt det och så länge inget händer så är det inget problem, säger Carlsson och tillägger:

– Men vi vet ju att under de första fyra veckorna efter andra dosen, så kan biverkningar och annat uppstå och då är vi medansvariga i nåt vi aldrig fått i uppdrag att göra. Tänk dig den situationen, hur det kommer se ut när det händer nåt allvarligt med ett barn. Så jag tycker man tar alldeles för lätt på den här frågan, när man oreflekterat går in i nånting sånt här.

Inte bara lokal

Enligt Johanna Svärd kommer regionen ut till skolorna och det enda kommunen behöver bistå med är lokal och att skicka ut brev till vårdnadshavarna.

– Om det vore så enkelt, då hade vi bjudit hit dem igår och jag förstår att det finns intressen i regionen som gör att man framställer det på det viset, säger Carlsson och poängterar att regionen inte kommer ut till små enheter, att det finns minimikrav på ett visst antal elever för att de ska åka ut på plats, enligt samtalen som förts.

– De åker definitivt inte ut till Svartå eller Åtorp eller till någon av våra F-6 skolor. Den enda skolan de åker ut till är Stora Vallaskolan, men vi ska hantera logistiken, att få dit alla ungar och föra fram dem i ordning, sen ska skolpersonal bistå vid identifieringen.

Övervakning

Carlsson berättar att regionen inledningsvis ville att skolsköterskor skulle vara med vid vaccinationen, men här sa kommunen nej för i så fall skulle regionen få anställa dem tillfälligt.

Skol- och förvaltningschef Christer Carlsson, här flankerad av Anna Nordqvist (M) och rektor Lennart Vestervall.
Skol- och förvaltningschef Christer Carlsson, här flankerad av Anna Nordqvist (M) och rektor Lennart Vestervall. Foto: Kajsa Juslin

Efter vaccinering ska elever övervakas 10-15 minuter.

– Regionen skickar ut tre som sticker nålen, tre som skriver in i vaccinregister och resten ska vi ordna. Vi måste ställa i ordning lokal, internet, föra eleverna dit och identifiera dem samt ordna 15 minuters övervakning med vår personal, säger Carlsson.

– Ska jag ge personalen ledigt ett par dagar för att klara det här, eller kan man sköta det på smartare sätt och utan att bryta mot lagarna? funderar Carlsson men betonar att utgångspunkten är att kommunen vill bistå och hjälpa till, men säger att då måste regionen möta dem på lika villkor i diskussionen och det anser han inte att de gör nu.

Tänk dig den situationen, hur det kommer se ut när det händer nåt allvarligt med ett barn (Christer Carlsson)

Inga kommuners skolor har börjat vaccinera än, men de förseglade breven har börjats skickas ut som skolan ska dela ut, där man ska hämta in samtycke från vårdnadshavarna.

Skillnad i länet

– Det är viktigt att det är rätt person som vaccineras i förhållande till intyg från vårdnadshavare. Men då vårdnadshavare inte är med och barn inte har någon legitimation, så blir det skolans uppgift att juridiskt ansvara för att rätt barn registreras i systemet och hur vet vi att det faktiskt är vårdnadshavaren som skrivit på, säger Carlsson och fortsätter:

– Det är väl i sig ingen ogörlig uppgift förrän den dagen det händer nånting som sätter det här på sin spets. Man måste göra riskbedömningar, se om det är genomförandeklokt.

– Där har ju Örebro gjort en överenskommelse med regionen som gör att de överhuvudtaget inte behöver hantera de här frågorna, utan regionen tar fulla ansvaret hela vägen. Det erbjudandet har inte regionen gett till oss andra, säger Carlsson.

Anneli Mylly (V) kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, tycker regionen lägger över ansvaret på kommunerna.
Anneli Mylly (V) kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, tycker regionen lägger över ansvaret på kommunerna. Foto: Kajsa Juslin

Anneli Mylly tycker regionen här vill lägga över ansvaret på kommunerna och undrar varför de gör skillnad, då de påtagit sig uppdraget i Örebro men inte erbjudit att göra det i andra kommuner.

Inte lagligt

Carlsson berättar att breven med samtyckesblanketter tryckts upp av regionen, att innehållet diskuterats och nu är acceptabelt genom en friskrivning för skolan. Men när breven sen ska samlas in av skolans personal som ska öppna och sammanställa dem, så har man en annan nöt att knäcka, enligt Carlsson:

– Där har vi inte lagstöd att upprätta register för annan myndighet än utifrån den lagstiftning som berör oss själva. Det behöver vi inte ens diskutera, för det är vi som kommun som då sitter ansvarig för eventuellt brott mot GDPR och kan riskera vite i miljonklassen.

– Så vi är kanske enda kommunen i länet som verkligen tar det här på allvar och tar vårt ansvar, kommenterar Anneli Mylly.

Artikeltaggar

Anneli MyllyChrister CarlssonCoronavirusetDegerforsFolkhälsomyndighetenJohanna SvärdKim BäckströmPolitikRegion Örebro länTeresa ZetterbladVaccination

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.