Elin, 20, sticker ut i en mansdominerad värld

Publicerad:
Elin Edgren är personlig servicetekniker på Helmia i Karlskoga. Hon konstaterar att det gäller att ha lite skinn på näsan i yrket. Foto: Christer Wik

20-åriga Elin Edgren sticker ut i en mansdominerad värld. Hon är personlig servicetekniker i Helmias verkstad i Karlskoga.

– Jag trivs bra i vårt gäng. Men det gäller att ha lite skinn på näsan. För vissa har svårt att acceptera att jag som ung tjej är mekaniker.

Vi träffas en tisdagsförmiddag i Helmias verkstadslokaler längs utfarten mot Degerfors. Elin Edgren håller på att byta växellådsolja på en Volvo V70.

Hon har jobbat i företaget sedan i augusti 2020 och drygt ett år senare har det dagliga pendlandet till Karlskoga blivit vardag.

– Ja, jag är uppväxt i Örebro och bor fortfarande kvar där. Jag utbildade mig på Tullängsgymnasiet i stan och som mest var vi tre tjejer i en klass med 23 elever.

Lena en av få kvinnor i skiftlaget: ”Inga problem”Paper province: ”Jämställdhet inte en mjuk fråga”

– Mina föräldrar var förvånade när jag sade att jag tänkte utbilda mig till mekaniker. För ingen av dem hade några kopplingar till branschen.

– Mitt intresse började när jag var runt 15 år då två år äldre kusinen Johannes hade moped och hjälpte sina vänner mycket med deras mopeder och A-traktorer, berättar Elin Edgren.

”I februari fick jag fast jobb och det var väldigt skönt. Jag trivs bra i vårt gäng här på verkstaden”, säger Elin Edgren.
”I februari fick jag fast jobb och det var väldigt skönt. Jag trivs bra i vårt gäng här på verkstaden”, säger Elin Edgren. Foto: Christer Wik

På den vägen är det och efter en period på BMW i Örebro rekommenderade hennes kompis Homan Elin för Helmias verkstadsledning i Karlskoga. Hon fick komma på intervju och erbjöds därefter ett halvårs provanställning.

Kulturen gör att kvinnor inte trivs: ”Det skrämmer mig att det finns kvar”

– I februari fick jag fast jobb och det var väldigt skönt. Jag trivs bra i vårt gäng här på verkstaden. Vi är drygt tio mekaniker och jag är precis som flera andra här personlig servicetekniker.

– Det innebär att jag följer med kunden hela vägen från att de bokar en tid till de kommer och hämtar bilen. Det är kul att få vara med i hela processen och även bra för kunden att ha samma person som man har kontakt med, säger Elin Edgren.

”Det roligaste med det här jobbet är att få skruva och kontakten med alla kunder”, säger Elin Edgren.
”Det roligaste med det här jobbet är att få skruva och kontakten med alla kunder”, säger Elin Edgren. Foto: Christer Wik

Men att vara en ung kvinnlig mekaniker, den enda på personbilssidan (det finns en tjejkollega på Helmias lastbilsverkstad i Karlskoga) kan ha sina sidor, berättar hon.

– De flesta kunderna är väldigt trevliga, men det finns folk som inte visar samma respekt mot kvinnliga mekaniker. Det är framför allt äldre karlar som kan säga ”Gud, är du mekaniker!” Då gäller det att ha lite skinn på näsan.

”Svårt att acceptera”

– Märkligt nog finns det även några kvinnor som reagerar på samma sätt. Vi tjejer blir tyvärr fortfarande särbehandlade trots att det är 2021 och det är konstigt.

– Vissa har helt enkelt svårt att acceptera att jag som ung tjej är mekaniker. Men det har blivit bättre och jag bryr mig inte så mycket och tycker mest synd om dem som har en sådan uppfattning idag, säger Elin Edgren.

Elin Edgren stöttas av verkstadschefen Torbjörn Svensson. ”Vi uppskattar verkligen Elin och jag gör ingen skillnad på henne och någon annan av våra 14 anställda”, säger han.
Elin Edgren stöttas av verkstadschefen Torbjörn Svensson. ”Vi uppskattar verkligen Elin och jag gör ingen skillnad på henne och någon annan av våra 14 anställda”, säger han. Foto: Christer Wik

Hon stöttas av Torbjörn Svensson, verkstadschef på Helmia i Karlskoga.

– Vi uppskattar verkligen Elin och jag gör ingen skillnad på henne och någon annan av våra 14 anställda. Hon är en i gänget, säger han.

När Elin Edgren är klar med bytet av växellådsoljan och har levererat bilen till ägaren är det dags att köra in en annan Volvo V70 som ska genomgå vanlig service inklusive oljebyte.

Skruvar även privat

– Det roligaste med det här jobbet är att få skruva och kontakten med alla kunder. Även privat gillar jag att hålla på med bilar. Jag har både en Volvo och en lite äldre golf jag grejar med en del.

– Hade man haft tiden hade drömmen varit att bygga om och fräscha till en gammal Volvo 240.

Vad tycker då tjejkompisarna om att Elin valde att bli bilmekaniker? Det är ju inte förstavalet även om allt fler kvinnor väljer den typ av utbildning.

– De tycker att det är fränt att jag jobbar med bilar och att jag valde det här yrket.

Det är ständigt nya moment i verkstaden för Elin Edgren. Här kollar hon glykolhalten i en bil med ett speciellt instrument.
Det är ständigt nya moment i verkstaden för Elin Edgren. Här kollar hon glykolhalten i en bil med ett speciellt instrument. Foto: Christer Wik

Det är verkligen mycket hästkrafter i Elin Edgrens liv. Hon ägnar sig nämligen även åt riktiga sådana.

– Ja, i tolv år har jag hållit på med hästar, mest med hoppning och jag har tävlat lite lag i yngre ålder. Nu ska jag satsa på en egen häst och ser fram emot det.

– Jag har även en bakgrund som fotbollsspelare i Adolfsbergs IK.

Mycket att läsa

Om man är bilmekaniker nu för tiden så innebär det en del läsande. Orsaken är att nya bilmodeller lanseras oftare än förr.

– Vi har ett ansvar att uppdatera oss kring de nya modellerna och manualer. Samtidigt blir bilarna allt mer fyllda av teknik och det gör det svårare att hitta felen.

– Nu börjar det även dyka upp elbilar och de behöver vi också kunna reparera så det vill jag utbilda mig i. Dessutom vill jag gå en AC-utbildning för att kunna den biten också, säger Elin Edgren.

Artikeltaggar

ArbetslivBilverkstadHelmiaKarlskogaMotor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare