Som barn tvingade han upp sina föräldrar i gryningen för att köra honom till mjölkgårdar flera mil från Högboda. Han ville lära sig allt om kor och mjölkning.
Nu tar Daniel Karlsson, 23, det stora steget: han investerar 10 miljoner kronor i ett nytt toppmodernt lösdriftsstall och 70 kor.
I Högboda har det inte funnits någon mjölkgård på över tio år. Men snart svänger mjölkbilen in i Högboda igen.
– Om ett år, 1 oktober, ska vi mjölka kor här, säger en övertygad Daniel Karlsson.
Han utstrålar en stark företagaranda när han pratar om planerna. Intresse för företagande och omsorg om djur är det som driver honom.
Redan i mellanstadiet började han av rent intresse gå bredvid mjölkbönder på gårdar i trakterna runt Högboda. Särskilt viktig för att väcka intresset var mjölkbonden Jan-Olof Nyman på Ånehoms gård i Lene, där Daniel fick vara hur mycket han ville och lära sig. Det gjorde stort intryck på Daniel, som då var runt elva år, att få vara med i arbetsgemenskapen och bli behandlad som en jämbördig.
– Jan-Olof har varit en mentor för mig och det är till stor del tack vare honom jag vill syssla med det här.
Snart omsatte Daniel sina kunskaper i eget företagande.
– Jag skaffade F-skattsedel i nian.
Valet av gymnasium var givet, det blev lantbruksprogrammet på Lillerud. Ett fast jobb var fixat redan innan studenten. Han började på Kisteruds Mjölk AB i Västra Ämtervik, och där jobbar han fortfarande kvar, på en 80-procentig tjänst som djurskötare.
Pappa Mikael har också ett jobb utanför gården, som arbetsledare på markentreprenören NRC Group. Men all ledig tid ägnar de två parhästarna åt skötseln av de 80 köttdjuren på gården.
– Det är jobb alla kvällar och helger, säger Daniel.
– Andra spelar golf, vi sköter djur. Det är ett intresse och en livsstil, säger Mikael.
Samspelet mellan far och son fungerar bra.
– Vi jobbar effektivt ihop, säger Daniel.
Mamma stöttar
Mamma Helena, som jobbar med administration på Kils kommun, är inte lika aktiv i arbetet med djuren, men utan hennes stöd och arbete med allt det andra i hemmet skulle ingenting fungera.
Det är bara lillasystern Klara som är helt ointresserad av lantbruk.
– Hon bor i en lägenhet i Karlstads centrum, hon kan inte tänka sig det här livet, säger Mikael.
Planerna på att växla från kött till mjölk och att bygga en helt ny anläggning på gården väcktes i vintras. Mikaels föräldrar, Daniels farmor och farfar, som började arrendera gården på 50-talet och tog över den på 70-talet, hade mjölkproduktion. Daniels och föräldrarnas planer kommer att sluta cirkeln och göra Där Framme till en mjölkgård igen.
Robotar och vipavdelning
Planerna fick snabbt konkret form, och en kalkyl togs fram som de kunde gå till bankerna med. Planerna bygger på 70 kor i första skedet, som senare ska bli 120. En 1200 kvadratmeter stor byggnad ska resas, och inredas med en toppmodern anläggning för lösdrift i ett fritt system. Stallet kommer att innehålla en mjölkningsrobot, en ”robotdammsugare” som mockar, roterande borstar för skön ryggmassage - och en vipavdelning.
– Den är för 19 kor, det är ovanligt mycket, säger Daniel.
Extra omsorg
Vip:en är en extra påkostad del av byggnaden där varje ko har lite extra utrymme och slipper trängas vid foder och mjölkning. Den är till för kor som av olika anledningar behöver lite extra omsorg. Här får till exempel de nykalvade eller lågrangade korna vara.
Den låga rangen i hierarkin tar sig till exempel uttryck i att de inte tar sig fram i kön till mjölkrobotarna lika lätt som de andra korna.
– Det kan lätt bli en ond cirkel som gör att de mår sämre, säger Daniel.
Djurens välfärd är något han återkommer till hela tiden. Förutom att han verkar tycka väldigt mycket om djur och ha mycket kunskap om djurskötsel, så är han övertygad om att friska djur är en förutsättning för en långsiktigt lönsam verksamhet.
– De båda sakerna hänger ihop.
Det är Daniel som är mjölkbonden och företagaren i planerna. Men upplägget bygger på att föräldrarna tar ett stort ekonomiskt ansvar. Det är föräldrarna som lånar pengarna och som kommer att äga byggnaden, men det är Daniels aktiebolag som ska äga utrustningen i byggnaden och driva verksamheten.
– Utan mina föräldrars stöd hade det aldrig gått.
En aktiv roll hade också Tillväxtbolaget, som de tar topplånet hos.
Svårt att få lån
Men även om kalkylen är genomarbetad och enligt Mikael och Daniel högst realistisk, satt det långt inne.
– Det var först när vi kom till Swedbank vi fick lånelöfte, de andra var inte intresserade på riktigt, säger Mikael.
– Vi har sökt investeringsstöd på 2,9 miljoner kronor hos länsstyrelsen. Att vi får de pengarna är väldigt viktigt, säger Daniel.
Banklånet och bygget står dock inte och faller med investeringsstödet.
Det är cirka 10 miljoner kronor föräldrarna lånar. De kommer att hyra ut byggnaden till sonens aktiebolag. Med hårt arbete räknar han med att kunna bygga upp en lönsam verksamhet med 70 kor till att börja med.
Kalkylen visar på lönsamhet vid ett så lågt mjölkpris som 3:30 kronor per liter. I dag ligger det mellan 3:75 och 3:80. Gården är också berättigad till ett särskilt EU-stöd som ger ytterligare ersättning per liter.
– Priset är skapligt i dag. Men det kommer att gå upp och ner. Jag kommer att råka ut för kriser, det vet jag, säger Daniel.
– Det kommer att gå. Vi hade givetvis inte gjort det här om vi inte kände att det är säkert, säger Mikael.
Målet är 120 kor
Daniel, som kommer att sluta på sitt andra jobb till våren för att jobba heltid med sitt eget företag, har som mål att inom tio år kunna utöka verksamheten med 50 kor och en mjölkningsrobot till. Han räknar också med att kunna anställa en person.
Han ser positivt på sin framtid i Högboda. Han bor med sin flickvän Ebba Johansson i ett mindre hus på gården och planen är att en dag ta över det stora huset, när föräldrarna har byggt ett nytt en bit bort.
Att ta över gården och stanna i Högboda är ett självklart val för Daniel. Här har han sina rötter och här trivs han bra, säger han. Högboda är en levande landsbygd med butik, skola och fritidsaktiviteter för barnen. Och överallt runt omkring bor det människor han känner; nätverket är starkt.
– Jag har flera kompisar häromkring som jag har mer eller mindre daglig kontakt med.
Nästan alla Daniels jämnåriga i trakten är egenföretagare inom olika yrken och det är aldrig svårt att få tag på någon som kan hjälpa till om något går sönder.
– Här finns allt jag behöver, säger Daniel.