Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Socialdemokraterna vänder kappan efter vinden

Publicerad:
Handeln som planeras på Månsberget kommer vara av skrymmande karaktär. Handel med skrymmande varor är i huvudsak försäljning av sällanköpsvaror, skriver Alexander Torin, Frida Pettersson, Niklas Wikström och Erik Nilsson.
Handeln som planeras på Månsberget kommer vara av skrymmande karaktär. Handel med skrymmande varor är i huvudsak försäljning av sällanköpsvaror, skriver Alexander Torin, Frida Pettersson, Niklas Wikström och Erik Nilsson. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Borta är den tid då arbetarpartiet var för fler jobb och företag till Karlstad, kvar är en ängslig oppositionspolitik med rekordkort halveringstid, skriver Alexander Torin, Frida Pettersson, Niklas Wikström och Erik Nilsson.

Svar till Linda Larsson med flera (NWT 13/10).

För cirka tre år sedan skrev Socialdemokraterna under ett politiskt initiativ för ett nytt handelsområde på Månsberget. Nu har de svängt helt och argumenten varför skiftar beroende på vem du frågar. Borta är den tid då arbetarpartiet var för fler jobb och företag till Karlstad, kvar är en ängslig oppositionspolitik med rekordkort halveringstid.

Handeln som planeras på Månsberget kommer vara av skrymmande karaktär. Handel med skrymmande varor är i huvudsak försäljning av sällanköpsvaror med stort ytkrav per såld enhet. Exempel är byggvaror, vitvaror, bilar och båtar. Det finns ytterst lite sådant att köpa i centrum och ändå försöker Socialdemokraterna påskina att ingen vet vilka som kommer att etablera sig på Månsberget – detta kan alltså även den mest trogna S-medlemmen se igenom. Men syftet för Socialdemokraterna är inte att ha rätt, snarare att spä på motstånd med oro som enda gemensamma nämnare.

Socialdemokraterna bör snarare vara oroliga över vad som händer i ett Karlstad där kommunen skulle säga nej till alla privatpersoner som frivilligt vill sälja sin mark till jobbskapare, så som Thongruppen, i detta fall. Alla andra kommuner i Värmland hade jublat om Thongruppen velat satsa hos dem, men för Socialdemokraterna i Karlstad är alltså detta ett problem och argumenten i denna kamp mot jobb och företagande skiftar beroende på vem du frågar.

Så skriver du en debattartikel

Håkan Holm Alteblad (S) berättade senast i augusti om hur Socialdemokraterna istället ville bygga en hembygdsgård på Månsberget, trots att marken fortsatt är privatägd. Den S-idén försvann lika snabbt som den oväntat dök upp. Därefter beslutade Socialdemokraterna att säga att tiden inte var rätt på grund av pandemin. Den återstart av landet som den socialdemokratiskt ledda regeringen pratat om verkar alltså inte gälla Karlstad, enligt dem.

Och så här fortsätter det, nu senast med krav på fler utredningar. Socialdemokraterna i Karlstad kommer säga vad som faller dem in för att försöka stoppa utveckling av Karlstad som inte passar deras agenda. Drabbade blir välfärden som bygger på att fler går till jobbet och alla de som inget annat önskar än att komma in på arbetsmarknaden och få vara med och bidra.

Alexander Torin (M)

Kommunalråd, Karlstads kommun

Frida Pettersson (C)

Kommunalråd, Karlstads kommun

Niklas Wikström (L)

Kommunalråd, Karlstads kommun

Erik Nilsson (KD)

Kommunalråd, Karlstads kommun

Artikeltaggar

Alexander TorinArbetsmarknadCenterpartietDebattErik NilssonFrida NilssonHåkan Holm AltebladKarlstads kommunKöpcentrumLiberalernaLinda LarssonMånsbergetModeraternaNiklas WikströmOlav Thon-gruppenSocialdemokraternaVälfärd