Reglerna för A-traktorer ska ses över

Publicerad:
Regeringen vill utreda om reglera för A-traktorer ska ses över. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet olyckor med A-traktorer, där någon person blev skadad, ökade med mer än 50 procent år 2020. Nu vill regeringen se över reglerna för A-traktorer.

Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att analysera om det finns ett behov att ändra regelverket för A-traktorer. Där ingår att se över behov av skärpta säkerhetskrav. Det handlar också om att titta på regler som gör det svårare att manipulera A-traktorer. Även fordonets hastighetsgräns ska ses över.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S)
Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) Foto: ALI LORESTANI/TT

– Möjligheten att kunna använda sig av A-traktorer för att transportera sig har stor betydelse för många ungdomar i Sverige. Samtidigt ser vi fler olyckor där A-traktorer är inblandade, inte minst under sommaren som gått. Därför sätter regeringen trafiksäkerheten i fokus när vi nu ser över regelverket för A-traktorer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), i ett pressmeddelande.

I Sverige finns omkring 36 000 A-traktorer registrerade, vilket är en ökning med omkring 27 procent på ett år, enligt Regeringskansliet.

En A-traktor får köras av personer som har fyllt 15, och som har mopedkörkort eller AM-körkort.

Artikeltaggar

A-traktorRegeringenSverigeTrafikTransportVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare