Skogsindustrin är mansdominerad och behöver bli mer inkluderande mot kvinnor om man vill klara kompetensförsörjningen. Det menar Paper province.
– Företagens största orosmoln är att inte hitta rätt kompetens i framtiden. Problemen med att rekrytera blir ännu värre om man bara rekryterar inom 50 procent av befolkningen, säger Paper provinces vd Sandra Sundbäck.
Inom pappers- och massaindustrin är var femte anställd kvinna, och inom skogsbruket var fjärde, enligt tillgänglig statistik.
– Skogsindustrin är inte en jämställd bransch, konstaterar Sandra Sundbäck.
– Alla företag har jämställdhetspolicies och frågan högt på agendan, ändå finns problemet med stora skillnader i antalet kvinnor och män, och vilka roller man har.
När det gäller rollfördelning inom värmländska skogsindustrin är det mer jämställt på högsta ledningsnivå, och kvinnor har också ledande positioner inom kommunikation och ekonomi.
– Däremot finns de inte så ofta på de producerande, operativa positionerna.
Kulturen gör att kvinnor inte trivs: ”Det skrämmer mig att det finns kvar”Lena en av få kvinnor i skiftlaget: ”Inga problem”Blir inte kvar
– Det jag hör är att man anställer tjejer på företagen, men de blir inte kvar. Det kan vara olika anledningar, på en del ställen är det en viss jargong som gör att de inte trivs och en kultur som inte är inkluderande.
Företag som vill vara attraktiva arbetsgivare måste gå från ord till handling när det gäller de här frågorna, säger hon.
En hård fråga
– Man talar om ”mjuka frågor”, men det här är en hård fråga. Om vi inte gör det här nu har vi kanske inte arbetskraft senare. Tjejer tar andra jobb, och man lockar inte heller killar som vill jobba på arbetsplatser där det finns plats för många.
För en tid sedan arrangerade klusterorganisationen Paper province ett digitalt tvådagarsseminarium med workshops, för att lyfta frågan om jämställdhet i branschen. Seminariet Wequality lockade cirka 30 deltagare från företag av olika storlekar, universitetet, Karlstads kommun med flera.
– Det är ett sätt för oss att lyfta frågan. Drömmen, visionen, är att skogsindustrin gör det här tillsammans, och tar krafttag på riktigt i den här frågan.
Konkreta idéer
Sandra Sundbäck säger att det var ett inspirerat och lyckat seminarium som mynnade ut i flera konkreta användbara idéer för att mer inkluderande ledarskap.
– Vi ska komma ihåg att de som är med här är de som vill vara det. Det är inte de som är problemet, men de blir ambassadörer och spridare av budskapet.