Hoppa till huvudinnehållet

NWT avslöjar: Karlstadsbo misstänks ordnat vapen till gängkriminell – inifrån högsäkerhetsfängelset

Publicerad:
Den 22-årige mannen misstänks ha hjälpt till att förse en 19-åring med vapen som kopplas till den misstänkta skottlossningen på Rud i Karlstad i somras.
Den 22-årige mannen misstänks ha hjälpt till att förse en 19-åring med vapen som kopplas till den misstänkta skottlossningen på Rud i Karlstad i somras. Foto: Eva Häggdahl

Han sitter inlåst på högsäkerhetsfängelset Kumla för narkotikabrott.

Nu kan NWT avslöja att den 22-årige Karlstadsbon samtidigt misstänks ha hjälpt till att förse en annan gängkriminell med vapen.

– Det är anmärkningsvärt. Jag vet inte vilka skäl som lett till att de misstänkta gärningarna har kunnat äga rum, säger åklagare Marcus Nyman.

Den 22-årige mannen har en nyckelroll i den gängkriminella miljön i Karlstad och är dömd för en lång rad brott.

Han sitter sedan februari i år inlåst på högsäkerhetsanstalten Kumla där han avtjänar ett straff för narkotikabrott med tidigast frigivning i slutet av november i år.

Kriminalvården har gjort bedömningen att det är en av få anstalter som klarar av att hantera mannen och skriver att ”det föreligger förhöjd risk för fortsatt brottslighet, missbruk och annan misskötsamhet. XX ska därför vara placerad i anstalten Kumla, i säkerhetsklass 1, som har rätt nivå av övervakning och kontroll för att ordningen och säkerheten ska kunna upprätthållas”.

Kumlaanstalten är Sveriges hårdast bevakade fängelse och den anstalt med de tyngst kriminella i Sverige. Därifrån misstänks 22-åringen ha gjort sig skyldig till medhjälp till grovt vapenbrott.
Kumlaanstalten är Sveriges hårdast bevakade fängelse och den anstalt med de tyngst kriminella i Sverige. Därifrån misstänks 22-åringen ha gjort sig skyldig till medhjälp till grovt vapenbrott. Foto: FREDRIK PERSSON

Trots det är den 22-årige Karlstadsbon nu misstänkt för att i juli i år ha hjälpt till att ordna fram ett vapen åt en annan person i den gängkriminella miljön i Karlstad.

Pistol i beslag

– Han misstänks vara delaktig i överlåtelsen av det vapen som senare togs i beslag i Karlstad. På vilket sätt vill jag inte gå in på, säger Marcus Nyman.

Brottet är kopplat till en stor vapenhärva som grundar sig i en misstänkt skottlossning på Rud i Karlstad i juli i år. Senare samma natt grep polisen en 19-årig man misstänkt för grovt vapenbrott och han sitter sedan dess häktad för grovt vapenbrott.

I samband med gripandet tog polisen en pistol i beslag som enligt åklagaren varit i 19-åringens ägo. Det är det vapnet den fängslade Karlstadsbon misstänks ha hjälpt till att förse 19-åringen med.

– Uppgifterna har kommit fram genom ett polisiärt analysarbete som jag inte vill berätta mer om för tillfället, säger Marcus Nyman.

Hur kan en intagen på Kumla hjälpa till med en överlåtelse av ett vapen?

– Det är en bra fråga men den tänker jag inte besvara nu.

Anstaltschefen: Mycket allvarligt

Den 22-årige mannen transporterades i fredags från Kumlaanstalten till Karlstad för att kunna närvara personligen under häktningsförhandlingen, där tingsrätten beslutade att häkta honom för medhjälp till grovt vapenbrott.

På Kumlaanstalten tar ledningen misstankarna om vapenbrottet på mycket stort allvar.

– Vi vet egentligen inte vad som har skett i och med att förundersökningen fortfarande pågår. Men om de misstankarna stämmer så är det mycket allvarligt, säger anstaltschef Jacques Mwepu.

Han fortsätter:

– Ett av våra uppdrag inom Kriminalvården är att ta bort de intagnas kapacitet att begå brott under tiden de sitter hos oss, så om misstankarna skulle stämma är det väldigt allvarligt.

Intensivt arbete

Sammanlagt är nio personer i nuläget misstänkta i den pågående utredningen som rör vapenbrott i både Karlstad och Stockholm. Det är sannolikt att utredningen kommer leda till ytterligare brottsmisstankar.

– Det pågår ett intensivt förundersökningsarbete så får vi se vad det leder till, säger Marcus Nyman.

Polisens misstanke: Han var måltavlan i skottlossningenVittne: ”Jag är hundra procent säker på att det var pistolskott”Tre män och en kvinna kopplas till vapenhärva och skottlossning

Artikeltaggar

Brott & blåljusGängkriminalitetGrovt vapenbrottKarlstadKumlaKumlaanstaltenMarcus Nyman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.