Ulrika och Adam tar revansch

Publicerad:
Ulrika Skog och Adam Hedin är tillbaka på Kika, Konst i Karlstad. Nu ges en ny chans att se deras konst, efter fjolårets snöpligt pandemistängda utställning. Foto: Lena Richardson

Deras förra utställning på Kika, Konst i Karlstad, stängdes efter bara någon vecka. Nu är konstnärsparet Ulrika Skog och Adam Hedin tillbaka.

– Det känns jättekul – revansch! säger Ulrika.

Våren 2020 hade Ulrika Skog och Adam Hedin satt upp sin gemensamma utställning på Galleri Konst i Karlstad, med ett stort antal skulpturer och målningar, men bara någon vecka senare var det slutkikat.

Galleriet stängde verksamheten på grund av pandemin.

– Det var ju så snopet, säger Ulrika Skog.

– Och sen blev det konstigare och konstigare. Alla utställningar blev inställda eller flyttade, säger Adam Hedin.

Lång arbetsperiod

Allra konstigast var kanske att de inte kunde ses på länge. Paret är särbor, Adam bor på Öland och Ulrika i Karlstad, och restriktionerna avrådde från resor utanför den egna regionen.

Ulrika Skogs fåglar i stengods liknar inga andra och skapas med mycket fantasi, men fågeln i förgrunden har faktiskt en verklig förlaga på Sri Lanka.
Ulrika Skogs fåglar i stengods liknar inga andra och skapas med mycket fantasi, men fågeln i förgrunden har faktiskt en verklig förlaga på Sri Lanka. Foto: Lena Richardson

Men fortsatte skapa, det gjorde de båda två och Adam ser plustecken också mitt i det krångliga:

– Att som konstnär få en arbetsperiod på nio månader utan något som stör är ju egentligen fantastiskt, säger Adam.

”Mariestad en minneslucka”

Han fick flera stipendier under tiden och efter nio månader, när han äntligen var på väg från Värmland, ringde telefonen när han satt i bilen. Beskedet: en stiftelse gav honom en konstnärsbelöning på 50 000 kronor!

– Hela Mariestad blev en minneslucka... jag höll på att få skrattanfall! Helt plötsligt kunde jag gå in i en konstnärsbutik och köpa material för 30 000 med både färg, dukar och penslar utan att blinka.

Utvecklande gästspel

Ulrika fick lösa finansieringen av livet på ett annat sätt: hon gick upp i arbetstid i sina projektanställningar och har jobbat i skolor, offentliga rum och som gästlärare på konstskolan Kyrkerud.

Ulrika Skog och Adam Hedin tar revansch med en ny utställning efter att pandemin stängde deras förra i Karlstad.
Ulrika Skog och Adam Hedin tar revansch med en ny utställning efter att pandemin stängde deras förra i Karlstad. Foto: Lena Richardson

– Att jobba som gästlärare var utvecklande. Man tar ett steg ut och då börjar man se sig själv och hur man jobbar i ett annat perspektiv och så får man massa tankar tillbaka och sätter igång i en annan riktning. Det har varit väldigt givande.

Efter att ha fått ett krisstipendium från Konstnärsnämnden vågar också hon nu satsa på konsten på heltid igen.

Ser utvecklingen

Utställningen de visar på Kika nu är förstås inte densamma som de inledde förra året.

– Jag tycker vi båda utvecklats jättemycket på ett år, säger Adam. Det kanske är tack vare corona. Eller tack vare vill man ju inte säga...

Han har gått upp i format i sina bilder och har fått ny, starkare kontakt med naturen efter all tid utomhus under pandemins ensamma månader.

– Det blir en större närvaro och faktiskt kan man till och med känna en acceptans från naturen. Tar du med den känslan in när du målar blir det väldigt rätt.

Adam Hedin har arbetat hårt när pandemin stängde Sverige: ”Jag tänkte att det nog är bäst att jag jobbar, för en dag sätter det igång. Öland är ett sånt ställe dit folk åker för att se konst och står du där då med ett galleri och inte har producerat, då är du ju körd.”
Adam Hedin har arbetat hårt när pandemin stängde Sverige: ”Jag tänkte att det nog är bäst att jag jobbar, för en dag sätter det igång. Öland är ett sånt ställe dit folk åker för att se konst och står du där då med ett galleri och inte har producerat, då är du ju körd.” Foto: Lena Richardson

Hans bilder har också fått fler abstrakta drag sedan sist.

– Jag har målat abstrakt sen jag var 16, men jag har aldrig visat det. Jag tror inte jag känt mig mogen för det förut, men idag kan jag stå för det abstrakta också. Jag hittade nyckeln till det abstrakta måleriet under de här nio månaderna. Det var en aha-upplevelse.

I somras hade de en gemensam utställning på Öland som drog 3000 besökare under en månad.

Nu är det dags för återkomsten i Karlstad, med vernissage på Kika fredagen den 22 november. Utställningen pågår till den 13 november.

  • Ulrika Skogs uttrycksfulla hästskulptur är en riktig ögonfångare när man kommer in i galleriet.
    Ulrika Skogs uttrycksfulla hästskulptur är en riktig ögonfångare när man kommer in i galleriet. Foto: Lena Richardson
  • Fåglar är återkommande motiv när Adam Hedin målar.
    Fåglar är återkommande motiv när Adam Hedin målar. Foto: Lena Richardson
  • Mer abstrakta drag har kommit in i Adam Hedins bildvärld senaste året, då han experimenterat mer i ateljén.
    Mer abstrakta drag har kommit in i Adam Hedins bildvärld senaste året, då han experimenterat mer i ateljén. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadKonstKonst i KarlstadKonstnärKonstnärsnämndenNöje/KulturPandemiUlrika SkogUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare