Hoppa till huvudinnehållet

Wood tube får storinvestering och startar produktion

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Tobias Söderbom Olsson, Wood tubes vd, ser positivt på det nya samarbetet med Bergskoncernen. Wood tubes patenterade lättviktsregel av papper ska nu börja produceras i Säffle.
Tobias Söderbom Olsson, Wood tubes vd, ser positivt på det nya samarbetet med Bergskoncernen. Wood tubes patenterade lättviktsregel av papper ska nu börja produceras i Säffle.

Karlstadsföretaget Wood tube har inlett ett samarbete med den internationella trävarukoncernen Bergs Timber. Koncernen investerar 8,5 miljoner kronor i Wood tube och blir industriell partner.

Efter årsskiftet startar Wood tube produktion av sin pappersbaserade byggregel i Säffle.

Wood tube och vd:n Tobias Söderbom Olsson är kända för NWT:s läsare, bland annat efter SVT:s Draknästet där han lyckades få med sig inte mindre än två drakar, som skulle investera 2 miljoner kronor tillsammans.

Gjorde succé i Draknästet - fick med sig 2 miljoner och två drakar

Nu står det klart att det inte blir något samarbete med de båda drakarna. Företaget har i stället kommit överens om ett samarbete med den börsnoterade svenska trävarukoncernen Bergs Timber.

– De går in och täcker hela vårt kapitalbehov, säger Tobias Söderbom Olsson.

Idealisk partner

De båda drakarna, Jacob de Geer och Shervin Razani, är superentreprenörer och hade säkert haft mycket att bidra med, säger Tobias Söderbom Olsson, men Bergs är en idealisk industriell partner i det läge Wood tube befinner sig nu, menar han, med tanke på den verksamhet Bergs bedriver.

Koncernen, som har sitt huvudkontor i Vimmerby, utvecklar, producerar och marknadsför förädlat trä för olika tillämpningar. Man har verksamhet i Sverige, Estland, Lettland och Storbritannien och säljer till ett 20-tal länder.

– De har mycket kunskaper och erfarenheter från byggindustrin och att sälja byggvaror, och traditionell industriell produktion. Om man tittar på många av de utmaningar vi står inför så kommer deras erfarenhet att hjälpa oss mycket. Därför är vi glada för samarbetet, säger Tobias Söderbom Olsson.

Startar i Säffle

Wood tube kan nu skala upp verksamheten, och det första som händer är att man startar produktion. Företaget stannar kvar i Värmland och har valt Säffle som produktionsort.

– Vi kommer att bygga produktion i Säffle, och vi kommer kunna öka våra marknadsinsatser.

Produktionen kommer att starta någon gång i januari-februari, i lediga industrilokaler i centrala Säffle som Wood tube kommer att hyra.

– Vi kommer att påbörja inflyttning ganska omgående och sedan successivt bygga upp produktionen.

Två personer anställs

Till att börja med anställs två personer, men planen är att växa relativt snabbt, om försäljningen följer med.

– På sikt, när produktionen är ”up and running” fullt så rör det sig om kanske 6000 ton per år.

Klimatvänlig byggregel

Wood Tubes patenterade pappersregel för tillverkning av innerväggar och möbelstommar är ett klimatvänligt alternativ till reglar av stål eller trä, och ger lägre materialkostnad och bättre arbetsmiljö för snickarna.

Den egenutvecklade innovationen har mötts av stort intresse bland arkitekter, byggare och återförsäljare av byggprodukter, och nu tar företaget steget in i en mer kommersiell fas.

”Vi ser en stor potential för Wood Tube där både reglar, men även andra applikationer kan komma att spela en viktig roll i framtidens byggande. Som långsiktig ägare kommer vi tillsammans med Wood Tube att utveckla detta till ett framgångsrikt företag”, säger Peter Nilsson, vd i Bergs Timber AB i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

FöretagandeIndustrierKarlstadNäringslivSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.